Zloději v České Lípě mají od června na svědomí už téměř 60 krádeží. Policie posiluje hlídky

16. srpen 2019 09:05

Zloději, kteří přes léto ve velkém operují v České Lípě, mají na kontě už desítky krádeží v nejrůznějších restauracích, obchodech a kancelářích. Policie tvrdí, že nejde o organizovanou skupinu a posiluje hlídky. Několik pachatelů se jim dokonce podařilo chytit.

Čtěte také

„Vykradli mě. Někdy v noci mezi druhou a osmou hodinou se pachatel nějakým způsobem dostal do kanceláře. Sebral mi peníze, tablet,“ říká jeden z poškozených podnikatelů Pavel Landovský. Není ale zdaleka jediným českolipským podnikatelem, kterého v posledních třech měsících vykradli. Ve sportovním areálu byli zloději dokonce několikrát.

Policisté podobných případů od června zaznamenali téměř šedesát. Osm případů se podařilo objasnit, říká mluvčí policistů Ivana Baláková. „Má je na svědomí celkem šest různých pachatelů, kteří spolu navzájem nejsou nijak provázáni. To potvrzuje náš předpoklad, že uvedenou majetkovou trestnou činnost, která se v našem městě nově objevila v takovém rozsahu, nemá na svědomí žádná organizovaná skupina, ale sociálně slabí jednotlivci,“ vysvětluje Baláková.

Po zahájení trestního stíhání zůstali pachatelé na svobodě 

„Protože škoda, kterou každý sám vloupáním způsobil, dosahovala jen nízké hodnoty a pro vazební stíhání neexistovaly zákonné důvody,“ dodává policejní mluvčí s tím, že se v poslední době díky spolupráci policistů a městských strážníků daří počet vloupání snižovat. I přesto ale českolipští provozovatelé nenechávají nic náhodě.

Například v jedné z místních trafik z obav nainstalovali bezpečnostní kameru. Provozovatel cyklosportu zase vyvěsil na dveře ručně psaný vzkaz adresovaný přímo zlodějům.

Vzkaz pro zloděje na dveřích jedné z českolipských prodejen

Vedení města vyzývá občany k obezřetnosti. Podezřelé jednání je třeba okamžitě nahlásit na tísňovou linku. V České Lípě přibydou také bezpečnostní kamery.

Spustit audio

Související