V liberecké zoo se od začátku roku 2022 narodilo skoro 40 mláďat. Některé druhy úplně poprvé

27. duben 2022 13:16

Většina mláďat je zatím návštěvníkům skrytá v zázemí, protože nemohou být kvůli potřebné péči vypuštěná do výběhů. Do zahrady zavítal redaktor Tomáš Mařas.

Čtěte také

Liberecká zoologická zahrada se může pochlubit dlouholetým úspěšným odchovem zeber Chapmanových, přibyla další dvě mláďata. Mezi přírůstky patří například i dva buvolci běločelí. A vůbec poprvé se v zahradě narodilo mládě ocelota dlouhoocasého, a po několika letech i opičky tamarína pinčího.

Zebry Chapmanovy chová zahrada více než 50 let a v odchovu mláďat je velmi úspěšná. Podle hlavního zoologa Luboše Melichara se už podařilo odchovat 105 mláďat tohoto lichokopytníka. „Dlouhodobě držíme průměr 2 mláďata na rok, což je v takovéto skupině významně vysoká efektivita. Máme v odchovu a chovu tohoto druhu velkou tradici i v porovnání s ostatními zahradami, nejen v České republice, ale i v evropském prostoru,“ pochlubil se Melichar.

Co je zvláštního na malém hřebečkovi zebry? Proč nejsou bůvolci se zebrami spolu ve výběhu? A jak se mají ostatní mláďata?

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související