V liberecké kavárně Pošta můžete až do neděle objevit kouzlo waldorfského školství

V Liberci jsou tento týden pro veřejnost otevřené běžně nepřístupné historické prostory kavárny Pošta. Ta totiž hostí putovní výstavu, která mapuje sto let waldorfského školství.

První školu waldorfského typu založil před 100 lety továrník Emil Molt v německém Stuttgartu na základě myšlenek rakouského filozofa a pedagoga Rudolfa Steinera. Putovní výstava, která ukazuje práce dětí z českých waldorfských škol, začala v Ostravě a nyní ji mohou vidět obyvatelé Liberce.

Výstava v kavárně Pošta

„Výstava je rozdělená na několik sektorů, které odpovídají stupni vzdělání,“ říká spoluorganizátorka výstavy Hana Denková. Háčkované nádoby, dřevořezby, kovářské práce nebo plstění skřítkové – i takové výtvory dětí jsou na výstavě k vidění. „Máme tu i hudební nástroje ze dřeva, které sami žáci vyráběli a je možné si je tu vyzkoušet,“ komentuje Denková.

„Smyslem waldorfské pedagogiky je, že dítě se s učivem spojí svým citem a daleko hlouběji ho uloží, daleko lépe si ho vybaví a nemusí ho opakovat,“ říká učitelka Tereza Hrůzová z waldorfské třídy při ZŠ Kaplického. „Hrajeme divadlo, zpíváme, recitujeme. Umělecké předměty mají stejnou váhu jako předměty běžné školy,“ dodává.

Výstavu ke 100 letům waldorfského školství, která v kavárně Pošta končí v neděli 3. února, doprovází i výtvarný program pro děti.

Ručně vyráběné dřevěné hudební nástroje, kamenné sošky, ale i dětmi vytvořené školní sešity, které nahrazují kupované učebnice. To vše je na výstavě k vidění
autor: Lucie Fürstová

Související