Problémy dneška a rybí kostry. I to najdete v díle Jana Měřičky, který vystavuje v Liberci

17. leden 2019 10:04

Oblastní galerie v Liberci dnes 17. ledna v 17:30 na první vernisáži letošního roku představí grafika Jana Měřičku a jeho tvorbu z posledních tří let.

V Měřičkových rozměrných sítotiscích se odráží sociální i politické problémy dnešního světa. Větší výstavu měl autor v Liberci naposledy roce 2002.

Podbazénová hala Oblastní galerie v Liberci skýtá dostatek prostoru k tomu, aby předvedla Měřičkova díla

Pro výstavu Měřičkových děl, která jsou často velmi rozměrná, je potřeba opravdu velký prostor. „Je to pravda, autor je velkorysý ve své práci a potřebuje monumentální prostory a k tomu se báječně hodí naše rozměrná podbazénová hala,“ říká kurátorka výstavy Markéta Kroupová.

Záznam koster všech ryb, které snědli za rok

„Je tu něco z období, kdy jsem dělal záznamy podle skutečnosti převedené do jednoduché obrysové kresby a pak jsou tu modely situací, které se objevují v médiích nebo jsou postavené na nějaké fotce,“ popisuje autor Jan Měřička.

Vidíte rybí kostry? Správně...

Nejdelší vystavovaný sítotisk má na délku přibližně tři metry. „Je to takový sítotiskový fotográm, je to záznam všech koster ryb, které jsme snědli za jeden rok,“ vysvětluje Měřička a pokračuje: „Postupně jsem to tisknul celý rok, vždy, když jsme dojedli.“

Lékárník, který se stal uznávaným grafikem a pedagogem, to je Jan Měřička. Dnes už pilulky a masti neprodává, zato je laureátem Ceny Vladimíra Boudníka, nejvyššího ocenění za grafickou práci v Česku.

Podrobnosti o výstavě si poslechněte v přiložené reportáži redaktorky Lucie Fürstové.

Další část výstavy Jana Měřičky návštěvníci najdou v grafickém kabinetu. K výstavě, která potrvá do 21. dubna, se váže i nová kniha, na které se vydavatelsky podílí liberecká galerie.

autor: Lucie Fürstová

Související