V České Lípě chtějí stavět pobočky řetězce rychlého občerstvení. Některým lidem se to nelíbí

21. listopad 2023 14:44

V roce 2024 má začít výstavba restaurace jednoho z nadnárodních řetězců rychlého občerstvení v České Lípě ve Cvikovské ulici. Jde ovšem o lokalitu v těsné blízkosti bytových domů. Část obyvatel proto stavbu odmítá.

„Betonový plac nahradí zelenou louku, která v letních měsících svým způsobem ochlazuje okolí,“ řekl na jednání, kde českolipští zastupitelé hlasovali o prodeji pozemku u Cvikovské ulice firmě, která tam chce postavit restauraci KFC, místní občan, pan Karel.

Na jednání vystoupil také Václav Hrnčíř, který inicioval petici proti výstavbě, na internetu má přes 300 podpisů. „Chtěl bych opětovně vyzvat, abyste ještě znovu zkusili přehodnotit územní plán a zkusit to postavit na bývalém autobusovém nádraží, to bychom tedy všichni udělali kompromis,“ navrhl na jednání.

Kompromis má spočívat v tom, že by se restaurace postavila na rozhraní Mariánské a Okružní ulice. Tam by ovšem sousedila s jinými domy, třeba s domem pana Kabanova. „Že by to pomohlo s lokalitou a nešel jim ‚smrad‘ do oken, si myslím, že je trošku sobecký názor, protože (…) takhle to zase půjde do oken nám, obyvatelům na Severu,“ namítal.

Po občanech svůj náhled na věc prezentovali také zastupitelé, diskuze se protáhla na víc než hodinu. Pro hlasovalo 17 zastupitelů, 4 byli proti, 1 se zdržel.

„Provozovna rozšíří paletu služeb, po které naši občané volají, a rozšíří i pracovní příležitosti, protože by tam mělo být zaměstnáno 70 lidí, z toho 50 brigádníků“ uvedl českolipský místostarosta Martin Brož z hnutí ANO.

Řetězec KFC by se ve Cvikovské ulici v České Lípě měl začít stavět v roce 2024. Na vedlejším pozemku měl být ještě konkurenční řetězec McDonald's, investor ale zřejmě nakonec zvolí jinou lokalitu, na sídlišti Špičák.

Spustit audio

Související