V části Českolipska platí přísnější opatření kvůli ptačí chřipce

5. leden 2023 10:25

Státní veterinární správa nařídila s okamžitou platností od 4. ledna 2023 v západní části Českolipska zpřísnění opatření proti šíření ptačí chřipky. Preventivní nařízení souvisí s aktuálním výskytem nemoci v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině na Děčínsku.

Všichni chovatelé například musejí držet drůbež uvnitř a odděleně od ostatních zvířat. Musejí také zakrýt okna a větrací otvory, aby se do chovů nedostali volně žijící ptáci. Ředitel Státní veterinární správy v Liberci Roman Šebesta dále uvedl povinnost používat na vstupech a výstupech do a z hospodářství dezinfekční prostředky. Chovatelé také musí své obci do 10. ledna poskytnout soupis chovaných ptáků.

Právnickým osobám, které nařízení nebudou respektovat, hrozí pokuta až dva miliony korun. U fyzických osob je sankce až sto tisíc.

Takzvané uzavřené pásmo není ve velkých městech, tedy přímo v centrální České Lípě a Novém Boru zostřená opatření neplatí. Platí ale v některých místních částech České Lípy; například v Dubici, Dolní Libchavě nebo Častolovicích.

Týká se prakticky všech obcí v západní části okresu, která sousedí se zasaženým Děčínskem. V obcích východně od České Lípy a Nového Boru směrem k Liberci uzavřené pásmo alespoň zatím není. V jihozápadní části okresu zatím zůstává stejná situace v Kravařích a Stvolínkách, v jejich místních částech blíž Děčínsku, tedy Janovicích u Kravař nebo Stvolíneckých Petrovicích už ale nařízení platí.

Spustit audio

Související