Na dvou místech na Jablonecku přestal platit celodenní zákaz vstupu do lesů

28. prosinec 2022 08:34

28. prosince 2022 skončil celodenní zákaz vstupu na Prosečský hřeben a do Srnčího dolu u Jablonce nad Nisou. Platil od 25. prosince kvůli odlovu přemnožených divočáků.

Čtěte také

Zákaz vstupu do lesů na Proseči a v Srnčím, nebo lidově také Kančím, dole vyhlásila státní správa lesů kvůli zmíněnému odstřelu přemnožených divočáků. Ti se pohybovali i v blízkosti domů sídliště Horní Proseč a lidé, kteří tam žijí, Českému rozhlasu potvrdili, že zvířata se tam hlavně v nočních hodinách objevovala ve skutečně velkém počtu.

Nešlo o první celoplošnou uzavírku, tu lesní správci vyhlásili poprvé už začátkem prosince. Podle mysliveckého hospodáře Radka Novotného do 27. prosince zatím v této honitbě odlovili 15 divočáků.

Lidé mohou od 28. prosince do lesů na obou místech nadále pouze přes den. V noci, respektive od večerních až do ranních hodin zákaz vstupu stále trvá.

Celodenní zákaz vstupu do lesa na Proseči a v Srnčím dole na Jablonecku bude znovu platit od 13. do 16. ledna 2023. Na jeho dodržování budou znovu dohlížet jablonečtí strážníci, kteří mohou za jeho porušení uložit blokovou pokutu do 2 000 korun, ve správním řízení se postih může vyšplhat až na 10 000 korun.

Kromě toho platí ještě omezení ve Frýdlantském výběžku. Jde o protiinfekční opatření, které v pásmu zhruba od Nového Města pod Smrkem až po Raspenavu a okolí Višňové nařídila krajská veterinární správa kvůli šíření afrického moru prasat. Lidé tam v lesích mohou chodit pouze po turistických cestách. A pokud jdou na procházku se psy, musí mít zvířata na vodítku.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související