Užitné i umělecké sklo, bižuterie, módní doplňky – vše na jednom místě. Veletrh Křehká krása začal

12. srpen 2021 16:51

Přehlídka skla a bižuterie představí v Jablonci nad Nisou 40 firem, nejnovější šperkařské modely, ukázky ruční výroby skla i nové výstavy. V jabloneckém Eurocentru byla redaktorka Šárka Škapiková.

Hlavním sídlem veletrhu je i letos jablonecké Eurocentrum

Jubilejní, 10. ročník sklářského a bižuterního veletrh s názvem Křehká krása začal v Jablonci nad Nisou 12. srpna a potrvá do neděle 15. srpna. Představí výrobce skla a bižuterie, módní doplňky, užitné i umělecké sklo. Jeho návštěvníci mohou zavítat také do Muzea skla a bižuterie, které nabídne speciální přehlídkový program.

Přehlídka je v celém areálu Eurocentra, kde jsou výrobci ze sklářského a bižuterního průmyslu. Největší část vystavovaného zboží tvoří bižuterie; od broží, přes náušnice, náramky a náhrdelníky; a to jak na běžné denní nošení, tak i na speciální příležitosti jako jsou plesy nebo svatby.

Modely je možné vidět nejen na stáncích, ale také přímo na modelkách, které je předvádějí v rámci módních přehlídek. Na každý den veletrhu jsou naplánovány dvě, za hezkého počasí ve venkovním amfiteátru, kdyby pršelo, přesunou se do hlavního sálu Eurocentra.

Na výstavě nechybějí vánoční ozdoby, které jsou oblíbeným segmentem sklářské výroby. K vidění jsou jak klasické foukané koule, tak další tvary z foukaného skla, například ptáčci, ale i skleněné ozdoby ve tvaru vlněných rukavic palčáků.

Čtěte také

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie láká na dvě speciální expozice, připravené právě pro účely veletrhu Křehká krása. Jednou je prezentace firmy Rautis z krkonošské Poniklé; ruční výroba vánočních ozdob z dutých perlí, kterou tento podnik dělá jako jediný na světě, se totiž v prosinci 2020 stala součástí nehmotného kulturního dědictví UNESCO. O zápis na tento seznam se teď uchází ještě tradiční ruční výroba skla a bižuterie, a právě o této ruční výrobě a o žádosti o zapsání na seznam UNESCO je další z výstav.

Speciální opatření pro návštěvníky veletrhu

Návštěvníci veletrhu Křehká krása musejí dodržovat všechna platná vládní nařízení. Všichni návštěvníci musejí přijít s potvrzením o očkování, nebo o prodělaném covidu-19, nebo s negativním výsledkem antigenního testu, ne staršího 72 hodin, nebo PCR testu, ne staršího 7 dní. Všude je nutné nosit roušky, ve vnitřních prostorech vždy, ve venkovních pokud není možné dodržet rozestup dvou metrů od dalších lidí. Povinnost testů se týká i dětí starších 6 let.

Spustit audio

Související