Už hrajeme vnoučatům těch, kteří na nás chodili před třiceti lety, říká frontman liberecké kapely Těla Luboš Beránek

8. prosinec 2022

Zdeněk Kupka, herec Šaldova divadla a jeden z moderátorů pořadu Setkání u mikrofonu, si tentokrát pozval muzikanta, který ovlivnil nejen libereckou hudební scénu. Jeho hostem byl frontman kapely Těla Luboš Beránek. 

Řeč tak byla nejen o počátcích liberecké hudební skupiny Těla a jejích proměnách, ale i o tom, jak vznikají její písně.

„Nějaká muzika mi furt běží v hlavou. Kdykoliv sednu k pianu, tak mě něco napadne. Samozřejmě pak něco odpadne, protože zjistím, že už to napsal někdo jiný, ale občas něco zůstane. Horší to je s textováním, protože mám pocit, že už jsem všechno napsal, že už nemám o čem psát. Naštěstí se vždycky něco najde, něco mě ťukne, nějaké téma, ale tam už je to trošku boj,“ přiblížil začátek tvůrčího procesu Luboš Beránek, který je v kapele hlavním autorem písní.

„Když už se to povede, tak to přinesu na zkoušku. Ten hudební nápad s textem pak začneme obalovat nástroji, takže aranže to není moje práce, to už je kreativita ostatních kluků z kapely. A že jsou teďka fakt báječní, všichni se umí vžít, vcítit,“ pochválil své současné kolegy frontman skupiny Těla, která slaví 30 let existence.

Podle toho je také pestré složení jejich publika. „My už fakt hrajeme vnoučatům těch, co na nás chodili před třiceti lety. Na koncertě vidíme malé děti, moje vrstevníky, i starší. Je to fakt pestré, což je samozřejmě potěšující,“ nastínil Luboš Beránek.

Skupina Těla hraje podle něj zhruba třikrát až šestkrát do měsíce, například 16. prosince vystoupí v Home Credit Areně v Liberci. A to jako předkapela jiné legendy, která ale na české hudební scéně působí už 60 let. Tou kapelou je samozřejmě Olympic.

autoři: Zdeněk Kupka , reČRoL
Spustit audio

Související