Ulice v České Lípě se přejmenují. Z Moskevské bude opět Křížová, Ruská dostane jméno nové

17. březen 2022 15:28

Zastupitelé České Lípy v reakci na invazi ruské armády na Ukrajinu rozhodli o přejmenování tamních ulic Ruská a Moskevská. Prvně jmenované se vrátí historický název Křížová, Ruská ulice se změní na Vilovou. V obou ulicích dohromady má trvalý pobyt přibližně 160 obyvatel.

V České Lípě se v reakci na ruskou agresi na Ukrajině budou měnit názvy dvou ulic. 16. března 2022 o tom rozhodlo tamní zastupitelstvo.

Moskevská ulice se bude jmenovat Křížová. Je to historický název této kdysi velmi důležité výpadovky mířící východně od centra města. Po 2. světové válce se ulice chvíli jmenovala Liberecká a už od roku 1946 Moskevská. Moskevská se na Křížovou ulici změní v délce od křižovatky s ulicí Jindřicha z Lipé ke kruhovému objezdu pod nemocnicí, druhá část Moskevské ulice od kruhového objezdu pod nemocnicí směrem do Staré Lípy se rovnou spojí s ulicí Libereckou.

Druhou přejmenovávanou ulicí je Ruská, která se nachází ve vilové čtvrti mezi centrem města a sídlištěm Pod Holým vrchem. Její historický název byl „Bártlova"; návrhová komise ale zvolila zcela neutrální název „Vilová“ ulice.

Změna dokladů a dalších náležitostí se dotkne asi 160 obyvatel

V Ruské ulici je 9 domů, kde žije 35 lidí s trvalým pobytem. V Moskevské ulici je asi 30 staveb a zhruba 120 obyvatel. Starostka České Lípy Jitka Volfová z hnutí ANO uvedla, že lidem, které formální změna adresy postihne, město prodlouží lhůtu na výměnu dokladů. Zároveň pro ně budou vyhrazené konkrétní hodiny na oddělení osobních dokladů; vždy ve čtvrtek od 12:30 do 14:30. Veškeré tyto úřední kroky budou mít obyvatelé ulic bez poplatků.

Náklady ale mohou mít podnikatelé a další instituce. V Moskevské, tedy nově Křížové ulici, podle serveru Firmy.cz sídlí 59 firem a institucí. Jde o školu, několik pojišťoven, různé obchody a služby. Pro řadu z nich to bude znamenat minimálně úpravu webu, koupi nového razítka, vizitek a podobně.

Ne všichni se změnou souhlasí

Už na samotném jednání zastupitelstva nebylo přijetí návrhu jednoznačné. Pro se vyjádřilo 15 přítomných zastupitelů, 2 byli proti a 3 se zdrželi. Opoziční zastupitel Karel Tejnora z ODS vyjádřil pochyby o smyslu takového kroku. Uvedl, že místo válečných agresorů, kteří pravděpodobně o existenci České Lípy nemají ani ponětí, město potrestalo hlavně trvale bydlící a firmy v těchto ulicích.

Na sociálních sítích se lidé většinou vyjadřují v podobném duchu. Starostka Volfová naopak uvádí, že radnice krokem reaguje na návrhy, které přicházely od obyvatel města.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: Město Česká Lípa
Spustit audio

Související