Ubytovatelé v Jizerských horách se připravují na hlavní letní sezonu

23. červen 2019

Hotely, chalupy a restaurace v Jizerských horách se chystají na nápor turistů. Týden před začátkem prázdnin ještě volná místa mají.

Podle Renaty van Vleet z bedřichovského infocentra je zatím volná zhruba polovina ubytovacích kapacit v Jizerských horách. Zhruba z poloviny má na prázdniny obsazeno třeba i Prezidentská chata.

Ubytovatelé v jizerských horách se chystají na příliv prázdninových turistů (ilustrační snímek)

„Na červenec a srpen máme v některých týdnech polovinu pokojů obsazenou. Někdy je to víc než polovina, jsou tam stále pokoje k objednání. Restrikce už nejsou, lze se objednat na jednu, na dvě noci,“ popsal aktuální stav Tomáš Voksa, správce Prezidentské chaty. Na té, stejně jako i v některých dalších horských penzionech a chalupách, přestane s koncem června platit podmínka nejméně týdenního pobytu. O prázdninách budou moct lidé přespat třeba jen jednu noc.

Ubytovatelé v jizerských horách se chystají na příliv prázdninových turistů (ilustrační snímek)

Do Jizerských hor jezdí trávit prázdniny hlavně rodiny s dětmi, shoduje se většina z námi oslovených ubytovatelů. Výjimkou je například hotelu Premiér. „K nám si většinou jezdí odpočinout rodiče, protože my jsme hotel bez dětí. Takže rodiče, kteří nechají děti u babičky na hlídání, a potom i starší lidé, kteří jedou na kole nebo na procházky a chtějí mít ten klid,“ vysvětlila provozovatelka hotelu Anna Jelínková.

Místo nabízí výhledy na Jizerské hory

V Jizerských horách závisí hodně na počasí. Řídí se jím nejen jednodenní výletníci, ale také turisté, kteří do hor přijíždějí strávit dovolenou. Když je příznivá předpověď, lidé volají a shánějí podle Anny Jelínkové i dalších provozovatelů místo narychlo.

„To je přesně ono, že na poslední chvíli. Hosté většinou vyčkávají, a potom volají dva tři dny dopředu. A když hlásí, že bude škaredě, tak by ty pobyty chtěli rušit, což už samozřejmě nejde. Počasí ale hraje velkou roli,“ doplnila Jelínková.

Na příliv turistů se připravují také majitelé horských restaurací. Například v Šámalově chatě připravují kuchaři letní nabídku. „Oproti zimě je to trošku jiné. Lidé si tolik nedávají teplé jídla, ale chtějí to takové odlehčené, takže saláty a podobně. Takže děláme třeba jen jednu omáčku, jinak se snažíme dělat taková lehčí jídla,“ uvedl provozovatel restaurace na Nové Louce Petr Polák. Pokud jde o pití, je podle něj nápojem číslo jedna dobře vychlazené pivo.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související