Jizerské hory: „Šámalka“ bude mít nový kabát, turisté dovnitř můžou i během rekonstrukce

29. květen 2019 09:31

Možná při výletu do Jizerských hor u známé Šámalovy chaty potkáte dělníky. Jedna z nejstarších staveb Jizerských hor na Nové Louce totiž prochází velkou opravou.

Oprava začala zhruba před rokem – v červnu 2018. Na budově dělníci vyměnili okna a opraví taky fasádu. V zadním traktu budou nové krovy a postaví taky tři pokoje pro personál. Nová je měděná střecha, kterou nezatéká, a taky dřevěná okna. Novinky na chatě Šámalka popisuje lesní správce Michal Hovorka: „Byla tu uzavírka celého objektu, bývá to každý rok na jaře i na podzim. Úklid a při té příležitosti se vyměnila okna na hlavní budově a v současnosti se pracuje na rekonstrukci střechy vedlejších budov.“

Opravy za miliony

Cena opravy by se měla vyšplhat na osm milionů korun, informovaly o tom Lesy České republiky, které jsou vlastníkem objektu.

Opravy Šámalovy chaty by měly být hotové příští rok. Podle provozovatele Petra Poláka odhalila rozsáhlá rekonstrukce některá problematická místa – třeba ztrouchnivělé nosné trámy: „Při rekonstrukci hospodářských budov jsme zjistili, že vyměnit krokve, které nesou střechu, bude složitější, ale naštěstí se to pozachraňuje.“

Skláři Šámalovu chatu postavili v 18. století, pak sloužila jako lovecký zámeček rodu Clam-Gallasů. Dnes chatu provozuje soukromník jako restauraci a penzion. K dispozici je tam 59 lůžek.

V dohledu Šámalova chata
autor: Jan Charvát

Související