Turisté v Jizerských horách by měli být opatrní. Začaly se objevovat zmije

Na zmije můžete v Jizerských horách podél cest, na pěšinách nebo na okrajích lesa. Podle zoologů žijí v horách až dvoumetroví hadi. Nebezpečná jsou ale i háďata. Vypadají sice neškodně, ale umějí ublížit stejně, jako dospělí jedinci. Jsou totiž útočnější a ještě neumějí dávkovat jed.

Výjezdy v souvislosti s hady nejsou pro Horskou službu nic neznámého. „Volali nám rodiče z Jizerky, že jejich dítě kousnul slepýš a jestli bysme se tam mohli přijet podívat,“ zavzpomínal na jeden z případů záchranář David Savický. S údajným slepýšem si děti hráli u chalupy, dokud jedno z nich nezačalo plakat. Naneštěstí nešlo o domnělého slepýše.

„Po nějakých asi patnácti minutách už to tu zmiji asi přestalo bavit a jednoho toho chlapečka uštkla,“ popsal Savický. Chlapec neměl nejprve žádné příznaky, obtíže se dostavily až po hodinách. Zmije uštkla chlapce večer a ráno ho odvezla sanitka do nemocnice.

Zmije vyfocená v Jizerských horách

Uštknutí není pro zdravého člověka životu nebezpečné, končí obvykle otokem a několikadenní nevolností. Přesto záchranáři doporučují se vždy obrátit na tísňovou linku 155 nebo na Horskou službu 1210. Člověk může mít po uštknutí alergickou reakci, nečekané obtíže se mohou vyskytnou i hodiny po kousnutí, zejména u dětí. 

Podle zoologa Martina Pudila není nic neobvyklého na zmije v Jizerských horách narazit, pohybují se totiž kolem cest. „V takových těch hlubokých, souvislých lesích ve skutečnosti nežije. Žije na těch okrajích, to znamená u cest, na okraji toho lesa, na nějakých mezích a podobně,“ uvedl Pudil.

Zmije není útočná, nechtěně ji ale můžeme k reakci vyprovokovat. „Určitě není, pokud se necítí ohrožená. Třeba nějakým tím šlápnutím nebo na ní člověk omylem sáhne, třeba při sběru borůvek,“ vysvětlil liberecký zoolog.

Spustit audio

Související