U krajského ředitelství hasičů v Liberci odhalí pamětní desku. Slaví tam 110 let

Hasiči si ve čtvrtek připomínají 110 let působení v Barvířské ulici v Liberci. Na programu oslav je třeba výstava historických fotografií nebo odhalení pamětní desky s významnými daty sboru. Lidé tam dnes uvidí také automobilový žebřík používaný u zásahů a další techniku.

„Mimo jiné technický kontejner, který umožňuje plnění tlakových lahví a menší opravy dýchací techniky. Dále potom naše speciální pásové vozidlo Hägglund, které je určené přímo do nepřístupného terénu,“ přiblížila mluvčí krajských hasičů Lucie Hložková. Akce začala v deset hodin dopoledne.

Hasiči slaví 110 let působení v Barvířské ulici v Liberci

Hlavním bodem ceremonie je odhalení pamětní desky. „Bude umístěna na budově krajského ředitelství. Na ní budou zachycena významná data spojená s touto budovou a s hasiči v Libereckém kraji všeobecně,“ doplnila Hložková.

Nová pamětní deska na budově krajského ředitelství hasičů v Barvířské ulici v Liberci

Kromě Barvířské ulice, kde sídlí ředitelství hasičů Libereckého kraje, využívají hasiči v Liberci i budovu v Šumavské ulici. Tam je krajské operační a informací středisko. Budova v Šumavské vznikla na konci 70. let 20. století. Postavili ji v tehdejší akci Zet. 

Hasiči slaví 110 let působení v Barvířské ulici v Liberci

Hasičská historie v Liberci sahá až do 17. století. V roce 1693 získalo město první kovovou stříkačku. Profesionální hasičská jednotka vznikla v Liberci až krátce po druhé světové válce. V roce 1947 například chránilo město Liberec 60 profesionálních hasičů.

autoři: jch , mib
Spustit audio

Související