Na Ještědu hoří les, na místě zasahují hasiči i vrtulník. Požár omezil i přístup do hotelu

13. srpen 2018

Na vrcholu Ještědu v Liberci hoří les. Hasiči se obávají, že se kvůli větru rozšíří. Na místě zasahuje deset jednotek, hasiči povolali na pomoc i vrtulník, řekla to mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Recepce hotelu Ještěd pro iROZHLAS.cz uvedla, že se do hotelu, ani z něj, nikdo v současné době nedostane.

„Nikdo se nedostane nahoru, ani dolu. Požár je přímo pod (chatkou – pozn. red.) Rohankou,“ řekla serveru iROZHLAS.cz recepční hotelu na Ještědu. Podle recepční zřejmě k evakuaci hotelu nedojde, přesné informace ale od hasičů nemá.

„Hoří suchý porost na svahu pod Ještědem. Je to kopec, neprojedou nám sem všechny cisterny, velitel zásahu si vyžádal i zásah z výšky, to znamená letecké hašení,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí libereckých hasičů Pavlína Bílková

„Dnešní reakce byla bleskurychlá, každý věděl, co má dělat a hasiči měli zde nahoře vše připraveno. Obecně, jediné komplikace by mohly vzniknout od návštěvníků, kteří nedbají žádných značení a pokynů. Všem jednotkám hasičů patří velké uznání za perfektní organizovanost a zásah na jedničku,“ napsal hotel na svém facebookovém profilu v jedné z odpovědi uživatelům, který zmínil potíže s parkováním.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen krátce před 11. hodinou. „Hoří lesní a travní porost za Ještědem. Na letišti bylo zřízeno plnicí stanoviště pro vrtulník, který byl povolán na místo a bude zahájeno letecké hašení,“ dodala mluvčí.

Uzavřen je kvůli požáru horský hotel a vysílač na vrcholu Ještědu, uzavřena je i cesta nahoru od parkoviště Ještědka. „Nejezdí kabinová lanovka, sedačková lanovka Skalka ale v provozu zůstala,“ řekla ČTK mluvčí skiareálu Renata Balašová.

 

zdroje: ČTK , rez
Spustit audio

Související