Do příhraničí se vracejí němečtí zákazníci. Láká je české pivo, kuchyně i služby za nízké ceny

Němečtí zákazníci se vracejí do česko-německého příhraničí na Liberecku. Českému rozhlasu to potvrdili oslovení podnikatelé i zástupci samospráv. Návrat cizinců je důležitý zejména pro podnikatele v pohostinství a službách. U některých z nich tvoří útrata od zahraničních hostů třetinu až polovinu veškerých tržeb.

Už zase stojí u okénka frontu a za hezkého počasí se nezdráhají počkat si na české točené pivo na Kristýně u Hrádku nad Nisou i půl hodiny. Například v kiosku kousek od břehu koupaliště často tvoří hosté z Německa až polovinu zákazníků a někdy i víc než polovinu tržeb. V Česku je pro ně zkrátka stále levně, to pandemie nezměnila.

V kempu na Kristýně u Hrádku nad Nisou jsou chatky na letošní léto už zarezervované

„Dokud bude poměr eura ke koruně tolik kolik je poměr, tak ti Němci budou jezdit sen. SA to nejenom na pivo a na jídlo, ale i třeba ke kadeřníkovi a za dalšími službami. Hrádek je na tom bytostně závislý,“ komentoval provozovatel stánku s občerstvením na Kristýně Stanislav Dlouhý.

Vratný kelímek rekreačního areálu Kristýna u Hrádku nad Nisou

Frmol už má i jedna z hospůdek v centru Hrádku nad Nisou. Výčepní Martina Prokorátová už se zase může na útratu německých hostů opět spolehnout. I když jí to stálo trochu úsilí, cizinci se nevrátili po koronavirové pauze hned a sami.

„Natiskli jsme letáky v němčině a těm, kteří přišli, jsme je rozdali. Využili jsme i studenta, který studuje na žitavské vysoké škole český jazyk. Ten to taky rozdal mezi kamarády a je to znát. Takže se nám prakticky ta německá klientela vrátila,“ popsala opětovný rozjezd pohostinství Martina Prokorátová. Němci do její restaurace přijíždějí hlavně na pivo, ale někdy chtějí i českou kuchyni. Sami si prý o ní říkají.

„Ptají se na český guláš mit knödel, ale říkám jim, že to tady není pravidlem, protože jsme opravdu malá hospůdka. Pokud si ale dopředu řeknou, tak jim to připravím,“ popsala běžnou praxi Martina Prokorátová.

K českému pivu pořádné české jídlo

Přeshraniční návštěvy přitom platí oboustrannně. Do příhraničních oblastí jezdí pro změnu Češi, a to nejen na nákupy, ale třeba i na výstavy, nebo se koupat do tamních jezer. „Když byla hranice zavřená, tak byla Žitava jako vymřelá. Hlavně ale myslím, že všem obyvatelům Žitavy došlo, jak moc je to příjemné, když sem Češi a Poláci můžou jezdit. Ať už přijedou za nákupy, nebo se jen projdou po městě, tak je tady prostě živo. A díky bohu se nám to vrací,“ pochvaluje si Michaela Janyšková – koordinátorka mezinárodní spolupráce na radnici v Žitavě.

autor: sas
Spustit audio

Související