Tradiční závod netradičně: Jizerská 50 se letos může jet i 2 týdny

5. leden 2021 13:31

V tomto roce bude Jizerská padesátka asi nejdelším běžkařským závodem v historii. Na padesátikilometrové trati se nic nemění, dost možná se ale pojede hned několik dní.

Čtěte také

Pořadatelé Jizerské padesátky dál počítají s tím, že slavný dálkový závod v polovině února uspořádají. I když to zřejmě bude trochu zvláštní závod. Zapomeňte na ty davy na davy na startu. Jednou z variant je, že se bude závodit hned v několika dnech a klidně dva týdny v kuse.

„V Bedřichově a na trasách Jizerské magistrály už je sníh na to, aby lidé mohli běžkovat a trénovat. Takže věřím, že toho využívají,“ řekl tiskový mluvčí Jizerské padesátky Richard Valoušek. Sněhu sice není tolik, že by pořadatelé nevěděli, co s ním, ale trénovat se dá. Jenže letos nejsou největším strašákem pořadatelů obleva, teplo a holé cesty. Místo předpovědi počasí sledují spíš vývoj epidemické situace.

Byl čas i na kochání se krásami Jizerských hor

Už teď je takřka jisté, že půjde o dost netradiční závod. V davu běžců na startu obvykle není nouze o zlomené hůlky a jiné kolize, to ale tentokrát nejspíš nehrozí. „Pracujeme s více podobami závodu. Jednou z variant je, že se pojede ve více dnech a lidé se vydají na trať ve svůj rezervovaný čas. Naší snahou je, abychom uskutečnili závody jak pro profesionály, tak i pro amatéry. Pro lidi, kteří Jizerskou padesátku milují,“ vysvětlil Českému rozhlasu Valoušek.

Může se tedy stát, že je budou pořadatelé na trať pouštět jen po malých skupinkách. Vzhledem k tomu, že je na všechny víkendové závody dohromady přihlášeno pět tisíc běžců, půjde zřejmě o nejdelší Jizerskou padesátku v historii. Na délce tratě se nic nezmění, ale jezdit po ní mohou lyžaři postupně deset i víc dní v kuse a za různých podmínek.

Čtěte také

„Bude to takzvaný virtuální závod, ale oproti kolečkovým lyžím hraje povrch obrovskou roli, výsledky nepůjdou porovnávat. Třeba na loňském Vasově běhu byla ještě v sobotu trať úplně zmrzlá a čekal se útok na rekord kolem tří a půl hodiny. Den nato sypal sníh a vítěz jel čtyři hodiny a padesát minut,“ připomněl šéf největšího českého týmu dálkových běžců Marek Pazderský riziko, že někteří závodníci mohou jet na rychlém a zmrzlém sněhu a jiní mohou být o pár dní později znevýhodnění třeba deštěm.

autor: David Nyč | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související