Pro jezdce na bobech letěl na černou sjezdovku vrtulník

Rušné dny zažívají navzdory koronavirové uzávěře zimní střediska v Libereckém kraji. S množstvím lidí přibývá úrazů, řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev.

 „Středně těžké poranění utrpěl v sobotu jeden z jezdců na bobech na sjezdovce na Tanvaldském Špičáku, museli jsme ho přepravit na traumacentrum do Liberce,“ doplnil Georgiev.

Muž na plastovém bobu v plné rychlosti vyletěl z černé sjezdovky, doplnil zasahující člen horské služby Martin Dyntr. Sjížděl černou, tedy nejnáročnější sjezdovku v době, kdy je podle nařízení uzavřená, zasněžuje se a pracovníci skiareálu ji upravují.

„Podle našich informací jel na tom nejméně vhodném prostředku, na plastové jednomístné „lopatě“. Najel na jednu z hromad, které jsou na upravované dráze, vylétl a dopadl zády do odvodňovací strouhy,“ uvedl k úrazu Dyntr.

Vzhledem k tomu, že jsou areály zavřené, není teď na Špičáku stálá služba záchranářů. Než se na místo dostali, dorazil vrtulník a muže s podezřením na poranění bederní páteře dopravil do nemocnice.

„V posledních dnech je to už třetí vážný úraz na bobu. Uzavřené sjezdovky jsou nyní doslova přeplněné sáňkaři s bobisty. Pro jízdu na těchto prostředcích nejsou ovšem určeny a sjezd, především pak v době údržby, je nebezpečný. Zvlášť když jde o onu „lopatu“, na které jel zraněný muž,“ doplnil náčelník Horské služby Jizerské hory David Savický. Úrazy jsou podle něj teď v horách na denním pořádku. „Je jich ale méně, než když se lyžuje,“ dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související