Světový unikát najdete v Kamenickém Šenově. Skleněné čekárny. Přibyly další dvě

Další dvě skleněné čekárny na autobusových zastávkách má Kamenický Šenov na Českolipsku. Celkem jich tak je po městě osm, ve světě jde patrně o unikát. Slavnostním odhalením zastávek začal celodenní festival svítidel Lustrfest.

„Je fajn čekat v takové kráse na autobus. A turisté se nad tím pozastavují, protože je to opravdu světový unikát,“ radovala se vedoucí odboru kultury města Klára Machová. I zbývající čtyři zastávky chtějí ve městě v příštích letech přeměnit v  umělecká díla.

Starosta Martin Bártl (Změna pro Kamenický Šenov a Prácheň) míní, že díky skleněným zastávkám je čtyřtisícové město pro turisty atraktivnější. „Přijedou a vidí něco unikátního. Nejenom Panskou skálu, ale i tyto osvětlené zastávky. Mohou vidět něco, co nikde jinde není. Jenom u nás,“ zdůraznil.

Motiv Panská skála

„Nejklasičtější šenovské klišé je Panská skála. Od začátku to byl ústřední motiv. Přemýšleli jsme, jak do toho zakomponovat sklo,“ řekl spolutvůrce jedné ze skleněných čekáren Leoš Smejkal z prácheňského Studia Bystro Design. Na výrobě této zastávky se podílelo osm místních ryteckých a brusičských dílen a sklářská škola. „My tomu říkáme vzorkovna pod širým nebem," dodal Smejkal.

Motiv pro druhou zastávku navrhl jeho syn Vilém, který se inspiroval historickou výrobou lustrů a kdysi významnou, ale nyní chátrající továrnou Elias Palme. „Vycházel jsem z historických fotografií města, které jsem ve finální realizaci doplnil rudými broušenými objekty odkazujícími na lustrové ověsy,“ uvedl Smejkal mladší.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související