Svatomartinská husa: Lidé si je objednávají v únoru, teď už jsou všechny prodané, říká farmář
Blíží se svátek svatého Martina a na mnoha svátečních stolech nebude chybět tradiční svatomartinská husa. Na husí farmě v Bílém Kostele nad Nisou se byla podívat redaktorka Jana Švecová.
Čtěte také
Svátek svatého Martina si řada lidí nedovede představit bez tradiční pochoutky - svatomartinské husy. Někdo se na ni vypraví do některé z restaurací, kde už tradičně svatomartinské menu připravují, některé hospodyňky si ji raději upečou samy.
Lidé pro husu zamíří buď do supermarketu, stále vyšší oblibě se těší drůbež z volných chovů. Jeden takový provozuje na dvou místech v regionu farmář Marek Zelenka, nositel značky regionální potravina. Jedna je v Zakšíně na Českolipsku, druhá v Bílém Kostele nad Nisou.
„Tady v Bílém Kostele jich je 200 a všechny už jsou prodané,“ říká Marek Zelenka. „Zákazníci, kteří si kupuji pravidelně už třeba 10 let, tak si objednávají už od února, máme předprodejní cenu. Pro nás je to i signál na jaře, abychom věděli, kolik housat objednat,“ vysvětluje.
Na farmě Marka Zelenky chovají husy na pastvě, to znamená, že mají víc pohybu, rostou pomaleji. V tom je podle něj hlavní rozdíl oproti halovým chovům. „Trvá to déle a je s tím víc z práce,“ usmívá se farmář. Aby měla husa po tepelné úpravě 4 – 4,5 kilogramu, musí mít v takzvaně „živé“ váze kilogramů 6. „A potom samozřejmě je spousta práce ještě s porážkou, škubáním a kucháním,“ dodává.
Svatomartinská husa nebyla v minulosti jenom oblíbenou pochoutkou. Husí peří se dávalo do peřin a podle kostí hospodáři také dokázali určit, jaká bude toho roku zima.
Jak dlouho trvá 6kilovou husu vykrmit a čím se husy na farmě Marka Zelenky krmí? Poslechněte si reportáž.
Související
-
„Liberecký kraj sobě": Nový portál s nabídkou regionálních produktů
Internetová stránka, kterou spustilo liberecké hejtmanství, soustředí na jednom místě nabídku výrobků, potravin i služeb, které mají označení regionální produkt.
-
Regionální potravina Libereckého kraje 2022: Přestavujeme 9 nových držitelů prestižního ocenění
Redaktor Jaroslav Hoření navštívil všechny nové letošní držitele značky Regionální potravina Libereckého kraje a my vám je představíme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.