Majitel pískovny v Českém ráji chce rozšířit těžbu, ochranáři se obávají poklesu podzemních vod

19. květen 2023 16:57

Při pohledu z hradu Trosky v Českém ráji se návštěvníkům skýtá pohled i na povrchový lom Střeleč u Hrdoňovic. Je známý díky ložisku kvalitních sklářských písků, které z Českého ráje putují do celé Evropy. Těžařská společnost teď plánuje těžbu sklářských a slévárenských písků rozšířit.

Čtěte také

Firma Sklopísek Střeleč plánuje rozšířit těžbu sklářských a slévárenských písků v Českém ráji. Pískovna mezi Hrdoňovicemi a Mladějovem funguje od roku 1939. Momentálně zabírá plochu přes 170 hektarů. Do čtyř let chtějí ale těžaři zvětšit těžbu na dalších sedmnácti hektarech.

Na záměr se teď zpracovává posouzení vlivu na životní prostředí. Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj upozorňuje hlavně na případný zásah do stavu spodních vod v místě nové těžby.

„Těžba jako taková může mít vliv na zájmy ochrany přírody v tom území, hlavně z hlediska podzemní vody. Na tu podzemní vodu jsou vázána mokřadní stanoviště například v Podtroseckých údolích,“ upozornil ředitel správy chráněné krajinné oblasti český ráj Jiří Klápště.

Podle vedoucího těžby lomu Střeleč Lukáše Horáka nejde o faktické rozšíření ložiska, ale o pokračování těžby ve stávajícím dobývacím prostoru.

Jiří Klápště to potvrzuje, riziko ale vidí jinde: „Oni jdou s tou těžbou do hloubky, tam je ten nejlepší písek. Tím pádem se bude z lomu odčerpávat více vody a bude klesat úroveň podpovrchové vody.“

Ochranáři proto požadují rozšíření monitorovací sítě, která bude pohyb vody v okolí pískovny sledovat.

Také obec Troskovice v Českém ráji musí změnit svůj územní plán. Právě na katastr obce se má totiž dobývací prostor v lomu Střeleč posunout. Rozšíření těžby umožní majitelům fungovat v pískovně dalších dvacet let. Proti pokračování těžby Troskovice nic nenamítají.

Další podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková, poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související