Stále více českých dětí je obézních. Ukazují to data pediatrů

4. březen 2023 08:55

 V Česku přibývá obézních dětí. Vyplývá to z nové studie pediatrů. V roce 2021 mělo obezitu 16,5 procenta dětí. Bylo to víc než před epidemií covidu. Dle lékařů stav negativně ovlivnila například online výuka v minulých letech. Čísla zveřejnili v souvislosti se Světovým dnem obezity, který připadá na 4. března.

„Očekáváme, že v průběhu v dalších deseti let výrazně naroste počet diabetiků druhého typu. Starší dospěláci, kteří to dříve měli, a dnes to budou mít určitě i realtivně mladí lidé,“ nastínil pediatr z České obezitologické společnosti Jan Boženský, jak se současný stav může negativně projevit v budoucnu.

U dětských pacientů doktoři nově využívají i léky na obezitu. Jakousi poslední možností může být i operace. „Máme některé pacienty na této farmakologické terapii. Měli jsme dokonce i jednu pacientku na bariatrické terapii, která se operovala ve třinácti letech pro těžkou formu obezity,“ sdělil Jan Boženský.

Taková operace by měla být dle odborníků ale až úplně poslední možností. Nejdůležitější je hlavně pestrý a vyvážený jídelníček a dostatek pohybu.

autoři: Ondřej Vaňura , reČRoL | zdroj: Český rozhlas (5000442)
Spustit audio

Související