Srpen 1968 v centru Liberce. Pietní shromáždění u pomníku obětem okupace

21. srpen 2019 07:53

Devět mrtvých, 45 zraněných, tanky v centru města a zbořené podloubí. Tak vypadal 21. srpen roku 1968 v Liberci. Osudný den dnes připomíná shromáždění u liberecké radnice.

21. srpen roku 1968 byl v Liberci tragický. Po palbě z tanků ve městě zemřelo šest lidí, další dva skonali v nemocnici a jednoho muže zasypala suť. 51. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa si mohou lidé připomenout i pietním shromážděním u pomníku obětem okupace 1968 na náměstí Dr. E. Beneše.

Ačkoli pieta před libereckou radnicí oficiálně začala v 9 hodin, už čtvrthodinu předtím se mohli zúčastnění společně zaposlouchat do písní Karla Kryla a Marty Kubišové, které se staly symbolem tragické události. Stejným symbolem, jakým byl i projev Jana Třísky, který v roce 1968 přímo z Liberce vysílal.

„Vážení přátelé, to, co prožíváme v těchto hodinách v Československu, je podivná a zvláštní okupace. Možná, že to je jeden z prvních případů, kdy jsou kulomety a tanky bezmocné proti myšlenkám a etické síle lidí.“
Jan Tříska

Po projevech a kladení věnců a květin vystoupila s několika písněmi absolventka liberecké ZUŠ ve Frýdlantské ulici a nynější studentka Pražské konzervatoře Lenka Šťastná, která na závěr akce zazpívala i státní hymnu. I přes chladné a deštivé počasí se ráno vedle radničních schodů u památníku obětí okupace sešlo přibližně 150 lidí.

Pomník, který na zdi radnice připomíná dramatický průjezd okupačních vojsk Libercem je silným mementem – bronzový stylizovaný tankový pás, který vytvořil sochař Jiří Gdovín na sobě nese jména všech tehdejších obětí. Je mezi nimi například Eva Livečková, Rudolf Starý nebo Bohumil Kobr. Na další desce je připomenuto i 45 zraněných.

21. srpen 1968 v Liberci

Lidé mohou na místo nosit květiny a zapalovat svíčky v průběhu celého dne a v 19 hodin si mohou Liberečané přijít před radnici poslechnout i zazpívat písně Karla Kryla v podání skupiny Náhodné setkání.

Krajské město si připomíná i 50. výročí od protestní akce proti invazi z roku 1969

21. srpna roku 1969 se v centru Liberce shromáždilo několik tisíc lidí, aby si připomněli 1. výročí okupace své země a také proti ní protestovali. Podle Jaroslava Pažouta z katedry historie liberecké Technické univerzity se zde lidé začali scházet už 20. srpna, tehdy se ale dav ještě pokojně rozešel. Den poté už byly prostesty mohutnější, začaly dopoledne a narostly, když se lidé vraceli z práce.

Čtěte také

Komunistická strana ovšem protestující očekávala a dokonce se na ni dlouhodobě připravovala. Proti demonstrantům vyrazilo asi 800 členů Lidových milicí a Veřejné bezpečnosti společně s armádou. Proti nespokojeným obyvatelům Liberce byla nasazena vodní děla i obrněné transportéry. Navzdory tomu demonstranti na čas ulice ovládli a dokonce se jim podařilo znepojízdnit jeden z transportérů. Ve večerních hodinách se ale dav podařilo rozehnat a odstraněny byly i květiny, které vzpomínající položili na místa, kde v roce 1968 zahynuly jejich spoluobčané.

Na srpnové události dnes vzpomínají i lidé v jiných městech

V Jablonci nad Nisou začne pietní shormáždění v 15 hodin v ulici Generála Mrázka, na Semilsku se připojí například Lomnice nad Popelkou. Tam se lidé sejdou v 17 hodin na Husově náměstí. Účastníci ponesou v průvodu bílé látky se jmény všech 137 obětí sovětské okupace před jednapadesáti lety, ale také jmény pěti lidí, kteří zemřeli po napadení příslušníky někdejší Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí při protestech proti okupaci o rok později.

Spustit audio

Související