Správa železnic chystá rozsáhlou opravu trati mezi Libercem a polskou hranicí

29. květen 2024 12:48

Součástí projektu bude i modernizace budovy nádraží v Chrastavě. Kdy by měly práce začít a čeho se budou týkat, zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Cestující z Chrastavy se můžou těšit na nové moderní zázemí při cestování vlakem. Správa železnic totiž plánuje rozsáhlou rekonstrukci trati mezi Libercem a polskou hranicí. Součástí projektu bude i modernizace budovy chrastavského nádraží.

Podle starosty Chrastavy Michaela Canova ze Starostů pro Liberecký kraj, který se Správou železnic komunikuje, na podzim 2024 stavaři začnou s přípravnými pracemi. Hlavní práce státní organizace plánuje na rok 2025, konkrétně od června do října. Stále ale vybírá dodavatele stavby. Uchazeči se můžou hlásit do 10. června 2024.

Samotný začátek prací závisí i na tom, jestli bude mít ministerstvo dopravy na projekt dostatek peněz.

Oprava se bude týkat interiérů nádražní budovy i nástupišť, včetně přístřešků proti dešti. U nádraží v Chrastavě vznikne nový podchod.

Při opravě trati budou cestující jezdit náhradními autobusy. Výluku chce chrastavská radnice využít a opravit během ní železniční přejezd v Andělské Hoře. Poměry přejezdu jsou totiž aktuálně nevyhovující hlavně pro nákladní auta a autobusy.

Dočkají se i v Hrádku nad Nisou

Správa železnic současně připravuje opravu nádraží v Hrádku nad Nisou. Tam by stavaři měli opravit celou nádražní budovu. Stejně jako v Chrastavě zůstane původní vzhled budovy zachován, ale uvnitř bude moderní zázemí. Pro cestující by měla být k dispozici například čekárna.

Celý projekt počítá hlavně s modernizací trati v úseku z Liberce až po polskou hranici. Cílem je podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody úspora času při křižování vlaků a taky výrazné zlepšení nevyhovujícího stavu trati i stanic a zvýšení kultury cestování.

Spustit audio

Související