Noční vlaky z Liberce jezdí i ve všední dny, kraj přidal i několik ranních spojů

5. únor 2024 11:32

Návštěvníci kulturních akcí v Liberci, kteří bydlí v jiném městě, mohou pro večerní návrat domů využít noční vlaky i ve všední dny. Podrobnosti k novým spojům zjistila redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

V Libereckém kraji jezdí od 5. února 2024 víc nočních vlakových spojů. Dosud mohli z Liberce lidé jezdit nočními vlaky jenom z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Nově je budou moct využít i v pracovních dnech.

Přidané spoje odjíždí vždy po půl dvanácté v noci a jezdit budou od neděle do čtvrtka. V pátek a v sobotu zůstane jízdní řád stejný jako doteď. Vlaky tedy pojedou půl hodiny po půlnoci. Liberecký kraj spoje přidal na žádost obyvatel.

Dopravci přidali celkem pět spojů. První z nich jede přes Mníšek u Liberce a Raspenavu až do Frýdlantu. Dalším vlakem se cestující dostanou přes Jablonné v Podještědí do České Lípy. Nové vlaky můžou využívat taky lidé z Jablonce nad Nisou, Tanvaldu a Desné, kam jede další spoj. Dojedou ale taky do Chrastavy, Hrádku nad Nisou, Turnova a Semil. Vlak bude zastavovat vždy ve větších městech, další zastávky budou na znamení.

Liberecký kraj podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (SLK) odhaduje náklady na provoz v řádech milionů korun. Zatím, ale nejsou konkrétní čísla jasná. Například do Desné a Frýdlantu by podle mluvčího Českých drah Petra Pošty měly jezdit vlaky Regiospider, které budou mít samoobslužný odbavovací systém. Ve vlaku tak nebude muset jezdit průvodčí.

Změny se týkají i některých ranních spojů, zlepší se spojení ze Semil a České Lípy do Liberce. Odtamtud pojede první vlak do Liberce už krátce před tři čtvrtě na čtyři ráno a do krajského města dorazí před pátou hodinou. Ze Semil budou moct lidé využít vlak v pět hodin a osm minut. Ten do Liberce přijedou krátce před půl sedmou.

Podrobnosti jsou na webu iidol.cz.

Spustit audio

Související