Sportovní klub Lokomotiva v České Lípě se snaží nahradit vybavení, o které přišel při zatím neobjasněném požáru

23. únor 2023 12:04

Požáru v noci ze 14. na 15. února 2023 v zázemí Lokomotivy podle českolipských kriminalistů předcházelo vloupání. Policisté hledají případné svědky. Spolku v budově shořela velká část náčiní a dalšího vybavení, klub například nemá čím posekat fotbalové hřiště. Na vybavení se snaží získat peníze ve veřejné sbírce. Lidé už stihli projevit solidaritu.

V nízkých skladovacích budovách Sportovního klubu Lokomotiva v České Lípě byly uskladněné branky, kužely a další tréninkové potřeby. Při požáru shořel traktor, kterým se sekal trávník hřiště, nůžky na keře a křoviny, různé barvy a vůbec prakticky celé zázemí údržby areálu.

Dvě třetiny podlouhlé budovy jsou po požáru v katastrofálním stavu a oprava bude velmi složitá. Klub stojí před sezónou v nelehké situaci, kdy mu chybí prostory zázemí, náčiní pro sportovce, i výbava pro údržbu rozsáhlého areálu.

Některé vybavení by mohla zaplatit pojišťovna; jak ale Českému rozhlasu řekl místopředseda Tělovýchovné jednoty Lokomotiva Petr Dobíhal, většina strojů a dalšího vybavení už byla staršího data výroby a jejich „papírová" hodnota tak bude nízká.

Ozvali se však rodiče mnoha členů oddílu, a tak předseda fotbalistů Jan Kubišta zřídil transparentní dárcovský účet, kde je zhruba 130 tisíc korun (údaj k 23. 2. 2023). Pomoct by měl i fotbalový svaz, který přislíbil proplacení půlky nového traktoru a klub jedná také s městem České Lípa o zapůjčení mobilních kontejnerů jako dočasného zázemí pro údržbu i sportovce.

Požáru zřejmě předcházelo vloupání

Požáru podle policejní mluvčí Ivany Balákové předcházelo vloupání, při kterém se ztratil například křovinořez. Souvislost mezi vloupáním a následným požárem policie zatím nevyloučila, ale ani nepotvrdila.

Podle Petra Dobíhala je nepravděpodobné, že by požár způsobila závada na elektroinstalaci. Proud se totiž na noc vypíná. Existuje ale například hypotéza, že si zloději přisvěcovali svíčkou, která jim upadla na špatné místo.

Informace od případných svědků vloupání v noci ze 14. na 15. února 2023 přijme jakákoliv služebna policie nebo linka 158.

Spustit audio

Související