Společnost Innogy varuje před podvodnými SMS zprávami, upomínají za údajné nedoplatky na energiích

28. duben 2022 10:50

Českem se opět šíří podvodné SMS zprávy. Tentokrát cílí především na odběratele energií, vymáhají z nich neexistující nedoplatky za zemní plyn. Před novým podvodem varuje společnost Innogy.

Čtěte také

Podle společnosti Innogy jde o podvod, dodavatel elektřiny a plynu se obrátil i na policii. Podvodné SMS zprávy vymáhají z lidí peníze za údajné nedoplatky na energiích.

Firma Innogy zatím eviduje jen několik málo případů, vzhledem k propracovanosti podovodu se ale společnost bojí nárůstu případů. Součástí podvodných SMS zpráv je totiž i falešné vyúčtování údajného nedoplatku, které vypadá téměř stejně jako to originální, které společnost Innogy posílá svým klientům.

Jak poznat, že jde o podvodnou SMS zprávu

Rozeznat podvodnou SMS lze hned podle několika znaků, jedním z nich je koncovka emailu, který je ve zprávě jako kontaktní, a to outlook.cz. Společnost totiž standardně používá za zavináčem koncovku innogy.cz.

Dalším znakem je číslo účtu a kód banky, kam mají lidé svůj údajný nedoplatek za energie poslat. Ty jsou jiné, než používají zákazníci ke svým, třeba zálohovým, platbám za elektřinu, nebo plyn.

Pokud někomu taková zpráva přijde, neměl by hlavně jednat unáhleně a v žádném případě by neměl posílat peníze na žádné číslo účtu.

„Pokud takovou SMSku obdržíte, ozvěte se na naši zákaznickou linku, jsme připraveni vám poradit. Nebo přímo kontaktujte policii. Sami jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele a systematicky monitorujeme výskyt takových podvodů, abychom trestní oznámení případně doplnili,“ uvedl mluvčí společnosti Innogy Martin Chalupský.

Falešné SMS zprávy necílí jen na zákazníky společnosti Innogy, chodí i lidem, kteří u tohoto dodavatele energií nemají smlouvy.

Jen v roce 2022 už podobné případy řešil balíkový přepravce GLS. Lidem, kteří si zakoupili zboží přes Facebookovou stránku Marketplace přišla zpráva, že mají za zboží zaplatit přes fiktivní stránku společnosti s názvem Zabezpečená služba. A s podvody se potýká například i Česká pošta.

Spustit audio

Související