Policisté varují před podvodnými obchody s kryptoměnami. Aktuálně vyšetřují případ z Jablonecka

10. březen 2022 10:43

Podvodníci se zaměřují na fiktivní nabídky obchodování s takzvanými kryptoměnami. Podrobnosti zjistila redaktorka Jana Švecová.

Policisté z oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou aktuálně vyšetřují případ, kdy se žena nechala zlákat vidinou úspěšné investice do kryptoměny. Pod příslibem obchodování na burze s kryptoměnou přišla během pěti měsíců téměř o 4 miliony korun. Jen do podvodného projektu kryptopeněženky poslala podle pokynů podvodníků přes půl milionu korun.

Jak podvodníci postupují

V konkrétním popisovaném případu z Jablonecka to začalo tím, že okradená žena zareagovala na reklamu v mobilu. Na základě pokynů se přihlásila přes kontaktní formulář. Za několik dní už ji telefonicky kontaktovali s nabídkou výhodné investice do kryptoměny a zároveň jí přidělili údajného osobního investičního manažera. Podle jeho pokynů pak žena posílala peníze na různé účty a umožnila mu také vzdálený přístup do svého počítače.

Celé to vypadalo velmi věrohodně; prostřednictvím dálkového přístupu jí podvodníci ukazovali různé transakce s akciemi na burzách s kávou, pšenicí nebo zlatem a dokonce připisovali na účet domnělé menší zisky z obchodování. Podvedená žena se bude svých peněz zřejmě domáhat marně.

„Kriminalisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, za které hrozí pachateli trest odnětí svobody ve výši 5 let a to vzhledem k výši způsobené škody, uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Policie lidem doporučuje nereagovat na telefonické, e-mailové či jakékoliv jiné nabídky k nákupům kryptoměn a obchodování na burzách. Pokud se někdo chce do obchodování s kryptoměnou pustit, měl by si nejprve pečlivě prostudovat, jak kryptoměny fungují a jaké druhy kryptopeněženek existují, jaké je zabezpečení, výhody a nevýhody.

I v tomto případě platí obecné doporučení neumožňovat cizím lidem vzdálený přístup k datům v počítači nebo mobilu, ani neposkytovat cizím osobám kopie osobních dokladů.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související