Specialista: Umělá inteligence tu je a musíme s ní počítat. Když ji nepochopíme, nepoznáme její výhody ani rizika

12. duben 2024

Co je umělá inteligence a k čemu slouží? Máme se jí bát? Ptali jsme učitele a odborníka na informační technologie Václava Maněny.

Učitel a odborník na informační technologie Václav Maněna

Pojem „umělá inteligence“ je v poslední době čím dál víc skloňovaným. Nahradí nás, nenahradí? Je to hrozba, nebo pomocník? Co si představit?

„Pokud se bavíme o umělé inteligenci, je to v podstatě v tom nejčistším významu vědní obor. Sám pro sebe jsem si udělal takovou definici, že to jsou zkrátka technologie, které se chovají jako člověk,“ vysvětluje Václav Maněna.

„Dám klasický příklad. Máme navigaci, kterou můžeme ovládat hlasem, řekneme ‚Najdi krátkou cestu do Liberce‘. Navigace rozumí tomu, co říkáme, nepotřebuje to překládat počítačového jazyka, a lidsky zareaguje tak, že nám ukáže cestu. Kdybychom si představili, že máme obyčejný počítač, tam to musíme zadat třeba textem, nebo naprogramovat. Kdybyste mluvila na počítač, tak by na vás koukali lidi jako na blázna,“ přibližuje.

K umělé inteligenci se někteří lidé staví tak, jak se to dělo v minulosti běžně, v případě vynálezů, které lidstvo provázejí. Platí i o AI, že může být dobrým sluhou, ale zlým pánem?

„Myslím se, že bychom si měli uvědomit, že ta technologie tady je a že s ní musíme počítat. Když jí nebudete rozumět, tak se jí můžete bát, můžete ji zesměšňovat, nebo nad ní mávnout rukou, ale když jí neporozumíte, tak nepochopíte, jak ji využít, ani jaká jsou její rizika,“ upozorňuje Václav Maněna.

V čem může umělá inteligence pomáhat? Jaké jsou její výhody například pro zdravotnictví nebo péči o osamělé lidi? Co to vlastně znamená a dokáže si poradit s fake news? Kde všude nás obklopuje a na co bychom si měli dát pozor? A může připravit některé profese o práci? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související