Liberecký soud rozdal první tresty v rozsáhlé kauze pašování kokainu a hašiše, zatím nejsou pravomocné

27. únor 2024 15:32

Krajský soud v Liberci vynesl 27. února 2024 první rozsudky v největším drogovém případu na severu Čech. Dva muži, kteří měli v kauze rozsáhlého pašování kokainu a hašiše za miliardy korun na starost distribuci a skladování drog, mají jít do vězení. Jedna žena dostala podmínku.

Čtěte také

Krajský soud v Liberci vyměřil 34letému muži, který měl v kauze na starost přepravu drog, 8 a půl roku odnětí svobody a chce mu také zabavit několik aut. Druhý muž by měl jít podle rozsudku do vězení na 8 let. Ten měl v případu dělat kurýra.

Jedna žena, která měla v kauze jen okrajovou roli, dostala podmínku. Verdikt zatím není pravomocný. Státní zástupkyně Petra Pazderková si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Všichni tři obžalovaní se přiznali a spolupracovali s policií. Podle státní zástupkyně Pazderkové byly jejich výpovědi pro objasnění případu přínosem, protože každý z nich měl v přepravě drog jinou roli. Vyšetřovatelé tak o organizované skupině mohli zjistit více informací.

Hlavního aktéra Viléma Kováče zatím soud stíhá jako uprchlého. Tomu hrozí nejvyšší trest, vězení až na 24 let. Vilém Kováč vinu odmítá. Napsal to v e-mailu, který soudu poslal.

Na rozsudek čeká ještě sedm obžalovaných, kteří vinu také popírají.

Přes liberecký mezinárodní gang mělo podle obžaloby projít přes tunu kokainu a přes tři a půl tuny hašiše. Kromě toho policie obžalované stíhá za údajné pašování a padělání cigaret s daňovým únikem zhruba 84 milionů korun.

Podle obžaloby byl v Liberci sklad, kam putovaly drogy z Jižní Ameriky a z Blízkého východu. Odtamtud se pak rozvážely do dalších států v Evropě.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související