Soud s lékařem Bartákem v Liberci pokračoval výpovědí znalce

30. červenec 2019 08:00

V Liberci po pěti měsících pokračoval soud s lékařem Jaroslavem Bartákem, který je obžalovaný z plánování tří vražd a vydírání. Obžalovaný vinu odmítá. Tvrdí, že o plánech na vraždy mluvil v běžných vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Bartákovi, který si nyní odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek, hrozí za plánování tří vražd a vydírání 15 až 20 let vězení. Liberecký soud se kauzou zabýval již potřetí. Nejvyšší soud mu uložil, aby se k osobnosti obžalovaného znovu vyjádřili znalci z oboru psychiatrie. Ti měli odpovědět na otázku, zda byl Barták schopný věřit tomu, že je jeho plán uskutečnitelný. Primář pražské psychiatrické nemocnice v Bohnicích a znalec Jiří Švarc ovšem takové vyjádření u soudu odmítli.

„My jsme se té otázce trošku bránili a odkazovali jsme na naši odbornost, že jsme psychiatři, kteří mají diagnostikovat a léčit všechny poruchy, a že otázka, jestli to myslel vážně, je vlastně otázkou právní pro soud,“ uvedl krátce po jednání soudní znalec Jiří Švarc. Zároveň ale potvrdil dřívější posudek, podle nějž Barták nemá žádnou duševní chorobu, kvůli které by nebyl schopný rozpoznat protiprávní jednání, ačkoli má poruchu osobnosti charakterizovanou velikášstvím, sebepřeceňováním, arogancí a potřebou obdivu.

U soudu se projednala i zpráva z věznice, podle které měl Barták sice ve výkonu trestu zpočátku velké kázeňské problémy. Nyní se ale jeho chování zlepšilo, a dokonce byl pětkrát odměněn.

Barták měl vraždy plánovat v roce 2013 v liberecké věznici

Podle spisu Barták plánoval trestnou činnost na podzim 2013 při odpykávání trestu ve věznici v Liberci. Vraždy tří lidí podle obžaloby osnoval ze msty za předchozí odsouzení. Vydíráním k tomu chtěl získat přes 80 milionů korun, které měl v úmyslu použít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku, uvádí státní zastupitelství. Zjistit to podle žalobce měl jeho tehdejší spoluvězeň Miloš Levko, který vše oznámil a svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami. Důvěryhodnost tohoto svědka však obhajoba zpochybňuje.

Obhajoba proto navrhla projednání dalších důkazů. Příští jednání soud nařídil na 14. října.

autoři: Ivana Bernáthová , | zdroj: ČTK
Spustit audio