Sněhový Krakonoš hlídá jilemnické náměstí i Krkonoše

Už více než 100 let vzniká, pokud zima dovolí, na jilemnickém náměstí sněhový Krakonoš. Různé postavy ze sněhu mají na Jilemnicku ještě delší tradici. Podoba pána hor byla různá, dokonce i stojací. Posledních dvacet Krakonoš sedí, ale každý rok vypadá trošku jinak.

„Uvažoval jsem o tom, že bych udělal i většího, stojícího, ale je tu omezení technikou, která nedokáže udělat vyšší hromadu sněhu," říká jilemnický výtvarník, letos už 69letý Josef Dufek, který prvního Krakonoše ze sněhu na Masarykově náměstí malebného městečka vymodeloval v roce 1997. Dříve se prý na náměstí stavělo i lešení a sníh se ručně vrstvil na potřebnou výšku. Tolik dobrovolníků se už léta nenajde.

Sněhový Krakonoš patří k jilemnickému náměstí.

„Ona to je těžká práce a práce s lopatou a jak známo, dneska se mladí už moc k lopatě nehrnou. Jsem rád, že mám dva kluky, pomocníky asi o dvacet let mladší. Dělají to se mnou už tři čtyři roky, už se učí a tak by se třeba jeden z nich mohl ujmout Krakonoše, až nebudu moct vylézt nahoru," přemítá Dušek.

Stavba Krkonoše zabere zhruba tři plné dny, ale v těchto mrazech snad ani není možné se celý den hrabat ve sněhu. Ten letošní Krakonoš měl být kompletně hotový dnes. Základním nástrojem je již zmiňovaná lopata, ke slovu se dostanou i rýč, sekyra a na detaily dláto a špachtle. Krakonoše hasiči pokryli vodní mlhovinou, která na něm udělala ledovou krustu. Lépe tak bude odolávat změnám počasí i obdivovatelům, především dětem, které po něm šplhají.

Spustit audio