Skalní hrad Drábské světničky zůstane uzavřený ještě dva roky. Podívali jsme se tam s archeologem

15. červenec 2022

Hrad Drábské světničky ze 13. století je uzavřený od jara roku 2021. Co vše je potřeba opravit, aby se tam turisté mohli znovu vrátit, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Stovky tisíc turistů se podepsalo na stavu zříceniny hradu Drábské světničky ze 13. století v Českém ráji. Památka, která přečkala staletí, nevydržela nápor turistů. Hrad je proto uzavřený. 

Vyšlapané žlaby ve zdech hradu

Ve skalách hradu jsou žlaby, které podle archeologa Petra Jenče vznikly vyšlapáním. Řešením by podle něj mohlo být vytvoření nadzemních subtilních kovových lávek, které neničí památku, ale návštěvníkům umožní vstup a pohled na zachovalé kulturní a historické dědictví. Jako příklad uvedl podobné řešení z Česko-Saského Švýcarska.

Zlepšit se má také vstup k památce, který kritizují někteří turisté. Sanace památky by měla podle Evy Jouklové z Lesů České republiky, kterým památka patří, trvat nejméně do roku 2025.

To se ale týká jen samotného hradu. Do Drábských světniček, respektive Příhrazských skal, jak se správně nazývá zhruba dvoukilometrový útvar nedaleko hlavního tahu z Mladé Boleslavi na Turnov, návštěvníci i dál mohou. Prochází tudy ostatně i Zlatá stezka Českého ráje od Mnichova Hradiště až k hradu Kost a Troskám.

Spustit audio

Související