Výlet na skalní hrad Drábské světničky neplánujte, bude několik let uzavřený

16. červen 2021

Zřícenina skalního hradu Drábské světničky v Českém ráji zůstává pro veřejnost uzavřená. Podle archeologů je její stav kritický; pískovec, z kterého je postavená, je totiž náchylný k obrušování. Poškozují ho i vandalové, kteří do něj vyrývají nápisy. Státní lesy teď připravují projekt na ochranná opatření.

Oprava skalního hradu Drábské světničky v Českém ráji potrvá minimálně tři roky. Na stavu zříceniny se podepsal velký zájem návštěvníků, vandalové a částečně i přírodní živly. Lesníci tak musejí postavit nové chodníky i zábradlí a zamezit tak dalšímu poškození pískovcových skal.

Prohlídkový okruh zříceniny hradu Drábské světničky v Českém ráji je uzavřený od jara roku 2020. Lesní správci vstup původně uzamkli kvůli epidemii koronaviru. Přestože vládní opatření už jeho otevření umožnila, pro turisty zůstává nadále nedostupný.

Naši redaktorku vzal na místo lesní správce Jaroslav Čacký. Jaká ochranná opatření lesníci chystají? Jak dlouho bude hrad uzavřený? A kam jinam za výhledy do krajiny v Českém ráji vyrazit? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.