Silničáři v Libereckém kraji budou v zimě udržovat 2000 kilometrů vozovek

24. říjen 2021 08:29

V Libereckém kraji dokončili silničáři přípravy na zimní sezonu. Podle aktuálně schváleného plánu zimní údržby budou pluhovat a sypat 2000 kilometrů cest. Prioritu mají silnice první třídy a poté ty ostatní, podle jejich vytíženosti.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Rok od roku proto přibývá silnic, které silničáři solí. Chemicky se tak udržuje zhruba 40 procent komunikací. Zcela bez údržby zůstávají v kraji většinou jen málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava.

„Neudržovaných úseků je zhruba šedesát kilometrů. Řešili jsme i to, aby se rozšířil počet silnic, které budou udržovány chemicky. Tam ale samozřejmě narážíme jednak na ochranu přírody a jednak na ochranu vodních zdrojů, takže vesměs zůstalo všechno v tom původním rozsahu,“ přiblížil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj.

Zimní údržba stojí Liberecký kraj průměrně 110 milionů korun, v loňském roce byly výdaje kvůli vydatnému sněžení druhé nejvyšší za posledních deset let, překročily 143 milionů. Letos proto Liberecký kraj přidá do konce roku na údržbu 12 milionů korun.

autoři: Šárka Škapiková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související