Sčítali jste o víkendu ptáky? Své záznamy můžete ornitologům poslat do půlky ledna

Sýkora koňadra a vrabec polní i domácí - tito ptáci patrně obsadí první tři příčky v pomyslné soutěži o nejčastěji sledovaného opeřence takzvané Ptačí hodinky. Ve skutečnosti nejde o soutěž, ale seriózní vědecký výzkum České společnosti ornitologické.

Víc než 20 000 dobrovolníků sčítalo v Česku od 8. do 10 ledna ptáky nejen na krmítkách. Třetí ročník takzvané Ptačí hodinky pořádala Česká společnost ornitologická. Veřejný výzkum má ukázat, co při zimování ptáků ovlivňuje jejich výskyt a chování. Lidé pomáhali ornitologům s pozorováním ptactva i v Libereckém kraji, naše reportérka byla při tom, poslechněte si reportáž.

Do třetího ročníku zimního sčítání ptáků se zapojilo na 20 000 dobrovolníků. Přesné statistiky ze sčítání ornitologická společnost zveřejní během února. Z průběžných výsledků zatím vyplývá, že nejčastěji pozorovaným ptákem byla letos, stejně jako loni, sýkora koňadra. Lidé také během hodiny, kdy měli opeřence na krmítkách sledovat, často viděli vrabce polní a vrabce domácí. Svá sledování můžete České společnosti ornitologické na její webové stránky nahlásit až do 15. ledna.

Další sčítání ptáků bude až zase za rok, do té doby můžete ptáky lákat třeba do plného krmítka. Nasypat jim podle ornitologů můžete třeba slunečnici, nebo nabídnout rozpůlená jablka.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související