Česko sčítá ptáky u krmítek. Údaje pomohou zmapovat stavy ptactva v zimě

6. leden 2019

Lidé v celém Česku historicky poprvé sčítají ptáky u krmítek. Akce začala v pátek a trvá do neděle. Získané výsledky pomohou ornitologům zjistit, jak se v zimě mění stavy ptačích populací.

Ornitologové nazvali akci Ptačí hodinka. Odborníci i veřejnost sčítají jednotlivé druhy ptáků, kteří zalétli ke krmítku nebo prolétli kolem během jedné zvolené hodiny.

Krmítko se stehlíky

„Metodika je taková, že se sčítá hodinu v kuse a vždycky se pro každý ten druh zaznamenává nejvyšší pozorovaný počet. Takže když jsme jednou pozorovali čtyři kosy, jednou dva kosy a jednou jednoho kosa, tak počítáme čtyři kosy,“ vysvětlil ornitolog Martin Pudil, který na své zahradě v libereckém Harcově za hodinu napočítal třicet osm ptáků jedenácti druhů.

Díky nasbíraným záznamům chtějí ornitologové získat lepší přehled o počtech a druzích ptáků, kteří u nás zimují. Pro podobnou analýzu totiž zatím nemají potřebné údaje. 

„My už dlouhá léta sčítáme ptáky v hnízdní době, tam už ten přehled docela máme. Ale v zimě jsme vždycky sčítali jenom vodní ptáky okolo velkých řek, okolo velkých jezer. A těm ostatním, těm drobným ptákům se nikdo moc nevěnoval. Tenhle projekt krmítek by měl sloužit k tomu, abychom získali co největší balík dat, který by šel po několika letech vyhodnotit. Měl by ukazovat, jestli nám ti ptáci v zimě ubývají nebo přibývají, prostě jak se to mění,“ přiblížil smysl projektu Martin Pudil.

Poznáš, který pták je na obrázku?

Sčítání trvá až do neděle 6. ledna a zapojit se do něj může každý. Během jedné vybrané hodiny můžou lidé sčítat u sledovaného krmítka. To může být třeba v zahradě, na balkoně, v parku, na okně, lze sledovat i místo bez krmítka.

Sčítací arch s vyobrazením ptačích druhů i potřebné instrukce najdou zájemci na webu České ornitologické společnosti. Na něj taky můžou zaslat výsledky sčítání. Záznamy lze samozřejmě poslat i poštou.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související