Sasko umožní dojíždění všem českým pendlerům, které jejich podniky považují za nepostradatelné

17. březen 2021 12:06

Sasko zmírnilo podmínky, za kterých mohou čeští pendleři vstupovat na jeho území. 16. března o tom rozhodla vláda této spolkové země, chce tak zmírnit hospodářské dopady uzavřených hranic. Podrobnosti zjišťoval náš reportér pro Německo Petr Kumpfe.

Čtěte také

Sasko rozšířilo počet výjimek pro takzvané pendlery. S okamžitou platností to zavedla zemská vláda. Region tak chce zmírnit hospodářské dopady uzavřených hranic a povolí dojíždění i studentům místních škol. Do práce budou smět dojíždět lidé, které jejich zaměstnavatelé označí za nezbytné pro chod podniku. Všichni se musí denně testovat na koronavirus. Doteď měli výjimku jen lidé z vybraných klíčových oblastí, jako je zdravotnictví nebo zemědělství.

Po zasedání zemské vlády to 16. března prohlásila saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová. Dále uvedla, že se pravidla změní i u učitelů a žáků. Zatímco pro pendlery rozvolnění podmínek platí ihned, tak pro školáky, děti dojíždějící do školek a jejich doprovod začne výjimka platit od soboty 20. března.

Podobné opatření dál platí v Bavorsku, které zatím žádné změny neoznámilo. Hranice mezi Českem a Německem jsou uzavřené od poloviny února. Kvůli situaci v Česku je ale pravděpodobné, že ho spolková vláda znovu prodlouží.

autoři: Petr Kumpfe , Václav Jabůrek , David Hamr , edf , reČRoL
Spustit audio

Související