Šaldovo divadlo už do prázdnin neotevře. Opravují tam hlediště

V libereckém Divadle F. X. Šaldy začala oprava hlediště. Důvodem je špatná akustika. Oprava za téměř čtyři a půl milionu korun by ji měla vylepšit a historickým interiérům také navrátit původní vzhled. V novorenesančním divadle s kapacitou 450 míst dělaly podle odborníků největší problém textilní tapety. Ty totiž špatně odrážely zvuk především při operních představeních.

Zhruba čtyřicet let staré červené tapety, které v hledišti divadla pokrývaly zdi, tak už řemeslníci strhali. Vedle bohatě bílo-zlatě zdobených stěn tak odstraněné tapety odkryly duté cihly z šedesátých let, nebo sádrokartony z let devadesátých. Všechny tyto povrchy mají jedno společné – špatně odrážejí zvuk.

Oprava hlediště v Šaldově divadle bude stát téměř čtyři a půl milionu korun

„Od stropu, od všech těch balkónů, třeba i od dveří se to odráželo v pohodě. Kdežto ty plochy, které byly vytapetované, tam byla tapeta, filc a velmi tenké překližky, ten zvuk pohlcovaly, místo aby ho odrážely,“ popsal problém s akustikou v hledišti, který potvrdila i odborná studie, architekt Jan Hendrych.

Nevhodné materiály nahradí stavbaři silnými dřevotřískovými deskami, jejich následný vzhled konzultují s památkáři. Nejpravděpodobněji budou v jednom z odstínů bílé kávy. „Tím, že zvolíme jednotný princip barevnosti, tak to divadlo, které je malé, opticky zvětšíme a zklidníme. O to víc pak budou vystupovat všechny dekorace,“ vysvětlil Jan Hendrych. Z hlediště také podle něj zmizí přezdobená primátorská lóže, kterou nahradí nový prostor pro zvukaře.

Stěny budou mít nově lepší akustické vlastnosti. Barevně budou sladěné z ostatní výzdobou

Součástí rekonstrukce měla být i výměna sametových křesel, která jsou teď přikrytá igelitem. Desetimilionovou krajskou dotaci ale divadlo nakonec kvůli nouzovému stavu nezískalo. „Mělo se to schvalovat v březnu, ale přišla korona. Takže projekt máme hotový, sedačky ale nebudou. Nicméně uděláme všechno proto, aby byly co nejdříve, protože se na nich sedět nedá. Doufáme, že se nám podaří třeba za rok je vyměnit,“ popsala ředitelka Šaldova divadla a zároveň liberecká zastupitelka Jarmila Levko.

Kromě výměny sedaček má divadlo v budoucnu v plánu také zvětšení prostoru pro orchestr. Současná oprava také může přinést novou historickou výzdobu. Je totiž možné, že pod tapetami nad oponou, které ještě řemeslníci nestrhli, jsou ukryty obrazy od německých umělců. Podle pramenů je kdysi Češi z nacionálních důvodů odstranili, ale je možné, že je pouze zakryli tapetami.

Pod starými tapetami nad oponou jsou možná obrazy německých umělců

Stávající oprava hlediště má být hotová do začátku srpna. Diváci v něm poprvé můžou usednout na premiéře Bizetovy opery Lovci perel. Ta je naplánována na 21. srpna, druhá premiéra pak o dva dny později.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související