Šaldovo divadlo chystá „převrat“. Diváci budou na jevišti, herci v hledišti

8. leden 2019

Představení Divadla F. X. Šaldy v Liberci navštívilo za rok 2018 víc než 74 000 diváků. Soubory pro ně odehrály 327 inscenací nebo koncertů. Programem bude pestrý i letošní rok.

Diváci se letos můžou těšit na dvanáct premiér. Sedm činoher, tři operní představení a dva balety. Scházet nebudou ani tři symfonické koncerty.

Překvapení! Divácká výměna

Jako první uvidí činohru Běsi Fjodora Michajloviče Dostojevského v Šaldově divadle pod režijním vedením Doda Gombára. Režisér, který je poslední léta spjatý s pražským Švandovým divadlem, je i autorem dramatizace přímo na míru libereckému divadlu. Premiéra je prvního února. A hned na začátku čeká diváky překvapení. Vymění si totiž prostor s herci. Velmi netradičně budou sedět na jevišti, hrát se bude naopak přímo v hledišti.

Bouře a kratší sezóna

Na programu bude i opera Divotvorný hrnec nebo baletní představení Bouře. Jinak si ale diváci velké scény divadla užijí o něco méně, čeká ji totiž zkrácená sezóna kvůli nutné rekonstrukci zastaralé vzduchotechniky. Historická budova bude od června, přes divadelní prázdniny uzavřena, hrát se tam bude opět v říjnu. V Malém divadle se bude ale hrát bez omezení.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.