Dickensovu Vánoční koledu uvádí Šaldovo divadlo jako duchařskou baletní pohádku

16. listopad 2018

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy dnes 16. listopadu od 19 hodin uvede novou baletní pohádku. Vánoční koleda Charlese Dickense je tajemná a plná duchů.

Pro baletní soubor příběh připravil choreograf Richard Ševčík. Originální hudbu složil Jan Matásek. Hlavní postavu, hamižného Vidřigoše, zatančí Jan Kolář v alternaci s australským tanečníkem Rorym Fergusonem.

Malé návštěvníky divadla v představení zaujmou i dětští tanečníci, dohromady se jich v něm vystřídá celkem pět. Strašidelný příběh začíná na Štědrý den. Jako balet je Vánoční koleda uváděna – podle choreografie Richarda Ševčíka – v Česku poprvé. „Vánoční koleda mě velmi zaujala, přišlo mi, že Dickens píše zajímavé věci, které nejsou úplně tradiční,“ říká Ševčík. Hudba k inscenaci vznikala déle než rok.

Lakomý stařík Vydřigroš pronásledován duchy ze strachu o svou duši pomalu mění své chování. To je stručně shrnutý příběh Vánoční koledy. Nové baletní představení liberecké Divadlo F. X. Šaldy připravilo pro rodiny se školními dětmi. Na konci příběhu diváky čeká jedno malé hudební překvapení.

Patnáct členů libereckého baletního souboru se během představení musí často převlékat. V příběhu vystupuje velké množství postav, a tak někteří ztvární i tři role. „Autor představení do toho chtěl vnést duchařinu nejenom tím, že tam tančí duchové, ale podpořit to i projekcí, která ale nenarušuje atmosféru,“ vysvětluje dramaturgyně Petra Březovská.

Představení Vánoční koledy novinářům 13. listopadu
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.