Šablaturovi: Děda harrachovské můstky projektoval, vnuk z nich skáče

20. březen 2020

Před 100 lety se v Harrachově na „Čerťáku“ poprvé skákalo. O 5 let později se narodil Ludvík Šablatura, který později projektoval současné skokanské můstky. A lyže provází celou jejich rodinu. Jeho 18letý vnuk Petr je juniorským reprezentantem v severské kombinaci. Když se potkají, je jasné, o čem si hlavně povídají.

Čtěte také

U jedné z takových návštěv byl i náš sportovní redaktor Pavel Petr. Z Ludvíka Šablatury v 95 letech vyzařuje optimismus a má až neuvěřitelnou paměť. Vyprávění o historii můstků a třeba i samotných skoků by jeho vnuk, juniorský reprezentant Petr Šablatura, dokázal poslouchat celé hodiny. A i on umí dědu potěšit. Má u něj doma takovou malou síň slávy; medaile a trofeje, které ve své dosavadní kariéře vybojoval. Nejnovějším přírůstkem ve sbírce je Petrovo startovní číslo z nedávných závodů v Oberstdorfu.

Možná děda Šablatura, už v dobách, kdy byl projektantem, myslel na to, že z harrachovských můstků se bude později pouštět někdo z pokračovatelů rodu. Těší ho, že měli mladí skokané a sdruženáři znovu možnost v této zimě alespoň někde skákat. Hlavně je ale rád, jak se vyvíjí kariéra jeho vnuka Petra a těší se na další jeho závody. Poslechněte si to v reportáži.

autor: ppe
Spustit audio

Související