Jak zvládnout přechod z juniorů mezi dospělé? Skokanka Štěpánka je na začátku cesty

28. únor 2020 10:24

České skoky už nejsou jen výsadou mužů. Stále hlasitěji se o slovo hlásí třeba sedmnáctiletá rodačka z Desné Štěpánka Ptáčková.

Čtěte také

3. místo ze Světové olympiády mládeže a body ze Světového poháru. To jsou zatím asi největší úspěchy teprve sedmnáctileté odchovankyně skokanského klubu z Desné Štěpánky Ptáčkové. Moc dobře ale ví, že je teprve na začátku cesty. Musí totiž nejprve stoprocentně zvládnout přechod z juniorské kategorie mezi dospělé.

Na Světové olympiádě mládeže v Lausanne získala Štěpánka bronzovou medaili

„Dospělým ještě nestačím,“ uvědomuje si Štěpánka. Nemyslí si ale, že by přechod byl otázkou psychiky. Nedokáže zatím prý prodat na můstku to, co získá na tréninku. A věří, že se to změní. Ostatně, poslední rok a hlavně tuto sezónu by mohla považovat za zlomovou v kariéře. „Když se koukneme na výsledky světového poháru, potvrdila jsem si, že psychicky zvládnu i větší soutěže,“ říká.

Skokanka Štěpánka Ptáčková

Dosavadními výsledky sama sobě nasadila laťku hodně vysoko. Bronz ze světové olympiády mládeže na druhou stranu vnímá jako velkou motivaci. „Vyzkoušela jsem si, jaký to je, zažít úspěch na větší soutěži, necítím se pod tlakem. Všichni vědí, že je rozdíl mezi juniorskou soutěží a Světovým pohárem,“ myslí si Štěpánka.

Štěpánka by si přála, aby ženský skok dosáhl větší popularity

Teď má studentka třetího ročníku libereckého Gymnázia F. X. Šaldy před sebou juniorský světový šampionát. Těší se na něj, i když sama říká, že konkrétní cíle si nedává. Jeden ovšem do budoucna má a nenechala si ho jen pro sebe. Prozradilo ho našemu redaktorovi, poslechněte si reportáž.

autor: ppe
Spustit audio

Související