Růst cen stavebního materiálu u nás komplikuje stavby i rekonstrukce. Vyplatí se nákup v zahraničí?

5. říjen 2021

Nedostatek stavebního materiálu zvyšuje v posledních měsících jeho ceny. Potvrzují to jak čísla statistiků, tak pohled na cenovky ve stavebninách nebo hobbymarketech. Řada lidí z příhraničních oblastí proto raději jezdí nakupovat do ciziny. Například do Polska. Jestli se takové nákupy vyplatí, v jednom z polských měst zjišťoval přímo mezi nakupujícími redaktor Michal Jemelka.

V porovnání s hobbymarketem v padesát kilometrů vzdáleném Liberci jsou v polském Zhořelci levnější třeba OSB desky, dřevěné materiály nebo laminátové a vinylové podlahové krytiny. Naopak vnitřní pokojové barvy vyjdou v Polsku dráž. A jiné výrobky, třeba lepidla a tmely, vycházejí cenově prakticky stejně...
Michal Jemelka, Český rozhlas

Ceny stavebních materiálů v Česku výrazně vzrostly. Potvrzují to údaje statistiků a přesvědčit se o tom můžeme i ve stavebninách nebo hobbymarketech. Řada lidí proto vyráží na levnější nákupy do polského příhraničí.

Redaktor Michal Jemelka vyrazil do polského Zhořelce, vzdáleného asi hodinu jízdy autem od Liberce. Do tamních obchodů, a neplatí to jen pro hobbymarkety, to mají blízko nejen lidé z Frýdlantského výběžku, ale i ze Saska, protože Zhořelec je rozdělený řekou mezi obě země. Nakupovat tam proto jezdí Němci.

Ve všední den se během hodiny na parkovišti u polského obchodního centra objevilo zhruba deset aut s českými značkami, a to nejen z Libereckého kraje, ale i z Ústeckého nebo ze středních Čech. Jeden z nakupujících Čechů potvrdil, že se mu vyplatí jet do Polska stavebniny nakupovat, i když to má z Mladé Boleslavi zhruba devadesát kilometrů. „Kupujeme obklad do koupelny a rozhodně se to vyplatí,“ řekl pan Milan.

Pokud jde o samotné ceny, tak v porovnání s hobbymarkety v Liberci, byly ve Zhořelci kromě už zmíněných sádrokartomů a OSB desek levnější třeba i vinylové a další desky na podlahu. Dalším z důvodů cest do Polska, které někteří lidé zmiňovali, bylo obecně i to, že je tam širší nabídka můžou si zkrátka koupit jiné zboží než v Čechách.

Uvnitř v obchodě platí stejná opatření, jako u nás, tedy povinnost mít ústa a nos zakrytá rouškou nebo respirátorem.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související