Poláci chystají blokádu hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou. Turów jim dává práci

25. květen 2021 09:27

Jak vnímají lidé v okolí polské Bogatyně rozhodnutí evropského soudu okamžitě zastavit těžbu v dole Turów? Reportér Českého rozhlasu Pavel Novák se vydal do města nedaleko dolu, kde se lidé zavření dolu i přilehlé elektrárny velmi bojí.

Čtěte také

Polské odbory budou 25. května odpoledne protestovat proti předběžnému opatření Soudního dvora Evropské unie o okamžitém přerušení těžby v hnědouhelném dole Turów u českých a německých hranic. Po 14. hodině budou zdržovat provoz mezi kruhovými objezdy na české a polské straně hraničního přechodu u Hrádku nad Nisou. Verdikt soudu obyvatele města Bogatynia, které leží v těsné blízkosti dolu a dává zdejším lidem práci, velmi zneklidnil.

Bogatynia je osmnáctitisícové město v jihozápadním cípu Polska. Obrazně řečeno je to odsud co by kamenem dohodil do německého Görlitz, neboli polského Zgorzelce, a také třeba do českého Hrádku nad Nisou nebo do Frýdlantu. Většina obyvatel města je nějakým způsobem navázaná na dva zdejší velké podniky – elektrárnu a hnědouhelný důl Turów. Ten ale Soudní dvůr Evropské unie předběžným opatřením nařídil okamžitě zavřít.

„Kdyby důl zavřeli, zůstanou lidem v Bogatynii jen oči pro pláč, bída s nouzí,“ myslí si důchodkyně paní Jolanta. Ani na chleba by si prý nemohli vydělat. Spor Česka s Polskem prostě nechápe. „Možná, že už nás Češi nemají rádi,“ přemítala.

Pan Przemyslaw Cichocki pracuje v elektrárně a obává se uzavření dolu ze dne na den. Chápe, že Evropská unie něco nařizuje, ale také se bojí, že to vyvolá krizi v celém okolí Bogatynie. Bylo by podle něj škoda poškodit dobré vztahy, které spolu jako sousedé máme.

Čtěte také

Pro paní Joannu, která pracuje v továrně v Německu, ale bydlí v Bogatynii, je situace nepochopitelná. „Říká se, že naše vláda tu věc dost zanedbala. Měla zpoždění ve vyřizování té záležitosti. Ale nikdo nečekal, že to zajde až tak daleko,“ řekla Českému rozhlasu. Manžel paní Joanny Mariusz vidí řešení jen v nějaké dohodě. Takhle to prý dál nejde. „Češi jezdí do Polska, Poláci do Česka a jsme dobří sousedé. Prostě se to nějak vyřešit musí,“ říká.

Zhoršení vztahů s Českem může být podle předsedy Nezávislých odborů dolu Turów Bogumila Tyszkiewicze ještě další ránou pro hospodářství tohoto zákoutí Polska.

autoři: Pavel Novák , reČRoL | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související