Psí „obr“ z libereckého útulku Archa hledá nový domov

V libereckém záchranném centru pro zvířata v nouzi Archa mají větší starosti než obvykle. Působí jim je šedesátikilový psí obr, který ve svém kotci nahlas naříká tak, až jim srdce usedá. Za skoro dva měsíce, kdy je v Arše, si zvykl na ošetřovatele a nenechá je okolo sebe v klidu projít. Touží po stálém kontaktu. Pro jeho velikost si ho ale nikdo z návštěvníků útulku nechce vzít k sobě domů. Do útulku Tosina – jak ho ošetřovatelé pojmenovali, přivezli městští strážníci. Odchytili ho na rychlostní komunikaci u Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Nebyl zvyklý být někde zavřený, chtěl by volnost, kterou tady nemá, a proto tu takto brečí. Lenka Čápová, vedoucí liberecké Archy

„Tosin je jako každý pes – svého páníčka by chtěl jen pro sebe. Když se pohybujeme v psinci a jeho si zrovna nevšímáme, připomíná se úpěnlivým kvíkotem,“ říká Martina Štěpančičová, jedna z pracovnic útulku, která se o psího obra – dobráka stará. „Je úžasný. Kooh nezná, přivítá ostražitým štěkotem, ale jakmile zjistí, že to s ním myslíte dobře, je bezproblémový,“ pokračuje Štěpančičová.

„Je to pejsek, který nebyl zvyklý být někde zavřený, chtěl by volnost, kterou tady nemá, a proto tu takto brečí,“ vysvětluje Lenka Čápová, vedoucí liberecké Archy. „Přesně nevíme plemeno, když jsme dali fotku na sociální sítě, ozývali se majitelé brazilských fil, my jsme to určili spíš jako tosa inu,“ dodává Čápová. Tosin umí i základní povely, má rád lidí a je to velký mazel. V městském útulku Archa čeká na svého nového páníčka nejenom Tosin, ale i dalších 24 psů a 8 koček.

„Tosin je jako každý pes – svého páníčka by chtěl jen pro sebe. Když se pohybujeme v psinci a jeho si zrovna nevšímáme, připomíná se úpěnlivým kvíkotem,“ říká Martina Štěpančičová

I když si třeba nemůžete žádného psa z útulku vzít, můžete jim vylepšit život tím, že je vezmete na procházku. Psy k vyvenčení v libereckém městském útulku půjčují v otevíracích hodinách od půl druhé do pěti hodin.

Najde se pro Tosíka nový domov?
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio