Roman Skamene: Teď už si rád zahraju jen takový malý „čurdy“

27. prosinec 2023

Malý velký herec si užívá důchodu a bydlení za Prahou, rád kutí a omezuje natáčení. „Hraju už jen v Dívčí válce. Tam jsem hrál asi před 30 lety a teď znovu,“ pochvaluje si zájezdové představení Roman Skamene.

Na svém kontě má řadu slavných rolí, zářil v Tankovém praporu jako major Borovička, v pohádkovém filmu Princ a chuďas si střihl dvojroli a vyzkoušel si i seriály, kterým se dříve vyhýbal. Objevil se v Modrém kódu a Pustině. „Už nechci žádný seriál. Jsem rád, že jsem to zažil, bylo to bezvadný, ale pracovně vyčerpávající. Neměl jsem tam tolik natáčecích dnů jako hlavní postavy, ale stačilo mi to. Oni jsou tam opravdu celý dny a ještě večer hrajou v divadle. Jsem v důchodovém věku, tak už se nechci takhle štvát. Rád si zahraju spíš jen takový malý „čurdy“, který si člověk užije.“

„Filmy a divadlo utlumuju. Hraju už jen v Dívčí válce. Tam jsem hrál asi před 30 lety, pak to vyšumělo, a teď už jsem tam zase asi sedm let. Nemusím se učit žádné nové texty, což je skvělý, protože když se mám něco učit, tak jsem zoufalej, jak to do tý hlavy neleze.“

Nemůžu se na sebe dívat

Přestože si zahrál v mnoha skvělých filmech, film ani výkon není schopen posoudit. „Nikdy jsem neviděl jedinej film, kde jsem hrál. Maximálně tak čtyři minuty. Když se vidím, tak se začnu klepat a uteču. Prostě se nemůžu vidět. Hned si říkám, že jsem to měl říct jinak. Neviděl jsem ani Prince a chuďase, ani Tankový prapor, ani Bony a klid. Ale manželka jo, ta se dívá. Když mlčí, vím, že to není dobrý,“ svěřuje se herec v rozhovoru.

Celý život hodně natáčel, proto si teď raději užívá klid a bydlení za Prahou. Je dokonce kutil, umí čalounit křesla a vyrobit krmítka pro ptáky. „Z dřívek od nanuků jim kolem krmítek dělám i plůtek,“ říká hrdě.

Alex Mynářová a Roman Skamene

Sleduje pořady, kde se kutí? V rozhovoru se také dozvíte, jestli mu někdy nechyběla konzervatoř nebo jak hrál žáčka druhé třídy, přitom už chodil do šesté. Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio