Rekonstrukce uzavře liberecké Lidové sady. Část programu centrum přechodně přesune

30. listopad 2023 10:14

Plesy, koncerty, přednášky, nejrůznější festivaly, to vše už roky v Liberci hostí kulturní centrum Lidové sady. Na jaře 2023 začne plánovaná přestavba objektu, oblíbené „Liďáky“ budou pro veřejnost na rok a půl zavřené.

Čtěte také

Rekonstrukce Lidových Sadů bude nakonec o 40 procent dražší než původní odhad. Původně vedení Libereckého kraje, který centrum vlastní, o částce necelých 200 milionů korun, teď se vyšplhala na 275 milionů. Krajské zastupitelstvo proto muselo odhlasovat, že souhlasí s takto zásadním navýšením.

Prvotní studie počítala s mnohem menšími úpravami uvnitř budovy. Pak vyšlo najevo, že venkovní terasa do zahrady je v havarijním stavu, památkáři také trvali na tom, že dnešní takzvaný malý sál se musí celý zbourat, protože není součástí původní historické budovy z 19. století, ale jde o přístavbu z dob socialismu. Na přání památkářů ji tedy nahradí prosklený prostor.

Nepočítalo se ani s úpravami Experimentálního studia, které je nyní do přestavby zahrnuté, a významnou položkou nad původními odhady jsou i všechny bezpečnostní prvky související s případnou evakuací budovy, které si vyžádali hasiči.

Kvůli dotaci musí přestavba skončit nejpozději v září 2025. Všichni zúčastnění potvrzují, že stihnout by se to mělo. I proto teď kraj finišuje s vyhlášením výběrového řízení na stavební firmu. „Výběrové řízení bude vypsáno hned na začátku prosince. Jsme ve velké části v interiéru, takže stavební firma tady bude moct pracovat přes zimu,“ uvedla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Lidové Sady pořádají až 70 akcí za měsíc, je tam i hudební škola, lidé by ale neměli přijít o veškerý program. Například abonentní koncerty vážné hudby, cestopisné a jiné přednášky, i další pořady zkouší Lidové Sady přesunout do nově otevřeného komunitního centra v Liebiegově paláci, využít by se měl provizorně i dětský koutek v Lidových Sadech za konečnou tramvaje.

Spustit audio

Související