Rekonstrukce průtahu Libercem. „Nebezpečné a nezodpovědné,“ hodnotí expert dopravní značení

15. březen 2022

V pondělí 14. března 2022 začala plánovaná rekonstrukce mostů na průtahu Libercem. Uzavření jízdního pásu ve směru od Turnova přineslo stažení dopravy do tří pruhů v druhém pásu a také objížďky. Jejich značení se redaktor Jaroslav Hoření vydal zkontrolovat s dopravním expertem Romanem Budským. Ten použil i slova „ulice smrti“.

Nejzatíženější komunikace v Libereckém kraji, průtah I/35 Libercem prochází rekonstrukcí, a to přináší dopravní omezení, uzavírky a objížďky. Proto jsme požádali dopravního experta Platformy Vize 0 Romana Budského, který působil i jako dopravní inženýr, o komentář dopravního značení v místě a okolí stavby.

Za jedno z nejzávažnějších pochybení považuje Roman Budský to na silnici, která vede od libereckého vlakového nádraží, kdy se řidiči napojují do dvou pruhů, vedoucích směrem na Turnov. Chybí tam připojovací pruh, proto je tam značka „Stopka“, ale zároveň je tam také ještě značka „Dej přednost v jízdě“.

Napojení od Nádražní ulice ve směru na Turnov

„Bohužel tady zůstává se stopkou a krásně vysoko nad ní umístěna značka Dej přednost v jízdě. Je to velice nebezpečná kombinace značek, protože tady je velice slušný provoz z tunelu potom dál na Turnov. Je tam velmi špatně vidět z vedlejší silnice, čili řidiči opravdu musí zastavit vozidlo, důsledně se rozhlédnout; levé zrcátko, případně ještě nějaké ohlédnutí přes rameno… Čili tahle značka, to je skutečně nezodpovědné, pokud by si někdo všiml té značky ´Dej přednost v jízdě´, a tou se řídil, tak může být vehnán pod automobil, který jede od tunelu, a může zde vzniknout skutečně smrtelná dopravní nehoda.

Podle mého názoru je to nehoráznost a není to jediné místo. Když jsme jeli dál, směrem na Turnov, tak jsme narazili na stejnou kombinaci. Budeme se modlit a budeme doufat…“

(...hodnocení Romana Budského přerušilo hlasité houkání kamionu, kterému právě v místě, které dopravní expert popisoval, nedalo dostatečnou přednost osobní auto a málem skončilo pod kamionem, který ale kvůli zúžené vozovce neměl kam uhnout.)

Kontrolní jízdou redaktor Jaroslav Hoření a Roman Budský také zjistili, že se zřejmě šetřilo na oranžových značkách, tedy těch, které značí objížďky. Na některých křižovatkách chybí, zřejmě proto, že se spoléhá na to, že řidiči se budou řídit klasickým modrým dopravním značením.

„Já si myslím, že se nemá šetřit oranžovým značkami a celá ta objízdná trasa, než se řidič dostane zase na tu původní komunikaci, by měla být duplicitně označená k modrým značkám oranžovými,“ domnívá se Roman Budský.

Oba pánové se byli ještě podívat na příjezd do Liberce od Děčína. Jak hodnotí tento směr a jaké dopravní značení tam podle Romana Budského chybí? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.