Ředitel sklářské školy v Železném Brodě rezignoval. Žádost o jeho odvolání podala skupina učitelů

10. září 2019 14:36

Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě Libor Doležal končí. Ve funkci končí z osobních důvodů k 18. září. Rezignaci podal krátce poté, co rada kraje projednávala žádost části učitelského sboru o jeho odvolání.

Neshody dvou skupin pedagogů doprovázené peticemi se týkají způsobu řízení školy, výuky a také personálního obsazení, vysvětluje člen školské rady a nezávislý starosta Železného Brodu František Lufinka. „Je tam taková averze, že je těžké najít nějaký konsenzus,“ dodává.

Liberečtí krajští radní včera projednávali žádost o odvolání ředitele sklářské školy v Železném Brodě, kterou podala skupina učitelů odborných předmětů. Kritizují údajnou nekoncepčnost vedení školy, chaotické zásahy do osvědčeného běhu výuky a radikální personální změny. K učitelům se přidávají i někteří rodiče.

Za ředitelem školy naopak stojí převážně učitelé teoretických předmětů. Ti tvrdí, že ředitel měl právo se po svém nástupu postarat o zkvalitnění učitelského týmu, a tím pádem i výuky na legendární sklářské škole, a pokud někteří učitelé odcházeli, nebylo to kvůli výpovědi z jeho strany. Šli buď do důchodu, nebo odešli sami a jako výtvarníci či technici nyní pracují na vlastních projektech.

Libor Doležal včera svou koncepci řízení hájil. Na mimořádně svolanou radu města přinesl materiály, které dokumentovaly lepší maturitní výsledky studentů od jeho nástupu před čtyřmi lety. Zvýšil se i počet studentů školy.

Podle náměstka hejtmana pro školství Petra Tulpy ze Starostů pro Liberecký Kraj však ředitel nezvládá komunikovat své vize se všemi zaměstnanci školy a rozkol mezi oběma tábory je podle něho příliš výrazný. Je tedy otázkou, zda se situace ve škole po nástupu nového ředitele zlepší.

O vyhlášení konkurzu rozhodne krajská rada na schůzi 17. září.

autoři: Ivana Bernáthová ,
Spustit audio

Související